fallback

Ще внасят висококачествена пшеница, за да се подобрят хлeбните изделия

Няма основание за 20-процентно увеличение на цената на хляба, категоричен е земеделският министър Мирослав Найденов

11:18 | 05.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Някои компании могат да направят внос на висококачествена пшеница, за да подобрят качеството на своите хлебни изделия, но това не означава, че няма хлебно зърно. Това заяви пред журналисти преди началото на заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Към момента по данни от Националната служба по зърното и фуражите има достатъчно пшеница и няма да се наложи внос, каза министърът.

Според Найденов в момента няма основание за 20-процентно увеличение на цената на хляба, за каквото говорят някои от хлебопроизводителите.

“Създава се някаква истерия, мисля, че това е начин за пробване на пазара”, допълни той.

Найденов посочи, че в момента цената на пшеницата на международните борси е стабилна. Тя варира нагоре или надолу в рамките на няколко процента, което не е предпоставка за увеличение. Той каза още, че и в България цената на борсите е стабилна и в момента не се осъществява нито внос, нито износ.

В отговор на въпрос дали има информация за назначения, направени в министерството и в Държавен фонд "Земеделие", на хора, които не за съответните позиции, министърът отговори, че от БСП са дали два такива примера - за Пловдив и за Благоевград, като е разпоредена проверка. 

Попитан дали ще има по-голяма проверка извън тези два случая, Найденов каза, че във фонд "Земеделие" работят около 1800 служители. “Ако тръгнем да проверяваме всички, трябва да спре работата”, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 02.09.22 г.
fallback