fallback

Преглед на печата за 5 януари

07:44 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Реформата на армията ще ни струва 369 млн. лв. в. Сега

Данъкоплатците, които годишно дават над 1 млрд. лева за издръжката на армията ни, през следващите 4 години ще платят за нейната реформа точно 368 944 586 лв. Това е посочено в Плана за развитието на Въоръжените сили, който вчера бе качен на сайта на правителството. Според него в края на 2014 г. армията ни от 32 000 в момента трябва да стане 26 100 души.

Планът обхваща основните дейности за развитие на Министерството на отбраната и въоръжените сили през периода 2011-2014 г., а в частта за модернизация и превъоръжаване - и след 2014 г. Изчислено е, че само за обезщетения на съкратени и напуснали през периода ще бъдат дадени 115 258 745 лв. Най-много уволнени ще има през 2012 и 2013 г., когато са предвидени съответно 50 и 43 млн. лв. за обезщетения. За 2011 г. за целта ще се отпуснат 15 млн. лв., а за 2014 г. - 7 млн. лв.

Фирмите ще следят в интернет заявките за лицензи и разрешения в. Сега

До месеци ще заработи онлайн регистър на всички видове разрешителни, лицензи и удостоверения за бизнеса. Фирмите ще могат да проверяват по електронен път какви документи трябва да подготвят, а след като ги подадат, да проследяват в реално време докъде е стигнала преписката. Това предвиждат промените в Закона за ограничаване на административното регулиране (ЗОАРАКСД), подготвени от Министерството на икономиката.

В регистъра ще бъдат качени и тарифите за таксите, които различните служби в държавата събират от бизнеса. Лошата новина е, че раздуването на таксите ще продължи до 2012 г. Едва тогава се предвижда да заработи новата система за изчисляване на тарифите, която ще позволи фирмите да плащат за разглеждане и получаване на документи само толкова, колкото са разходите на чиновниците. Сега учрежденията определят доста волно таксите си и ги превръщат в данъци.

Първият звънец - на 1 септември в. Новинар

Учениците може да започнат следващата учебна година на 1 септември, а не както обикновено на 15 септември. Това е един от вариантите, които се обсъждат от работна комисия към Министерството на образованието, младежта и науката, но ще се изслуша мнението и на ученици, съобщи съветникът на министър Сергей Игнатов - Асен Александров.

Ако учебната година започне в началото на септември, има вероятност зимната ваканция да се увеличи. Предложението бе оповестено ден след организирания в интернет Ден за национален протест на учениците срещу кратката коледна ваканция. Той обаче се провали. Работната комисия обсъжда и въвеждането на нова ваканция в края на ноември, но само ако учениците прекрачат прага на училището на 8 септември.

Удрят поповете с данък "Амин" в. Стандарт

"Господи помилуй" поповете вече ще казват с квитанция за извършената от тях услуга. В най-скоро време свещениците ще трябва да издават документ за платените от миряните пари за услугите, които извършват. Той ще важи пред Светия синод, където свещениците се отчитат за свършената работа.

"Църквата трябва да се подчинява на всички закони в страната - трудови, осигурителни, данъчни", настояват от КТ "Подкрепа" и новоучредения свещенически синдикат. "Вътрешните правила на църквата не трябва да са в противоречие с гражданските закони", категоричен е протойерей Марио Николов, секретар на синдиката на свещениците.

Пътуваме на същите цени до Гърция в. Стандарт

Цените за организираните пътувания в Гърция ще останат такива, каквито бяха миналата година, независимо от ценовия шок в страната заради увеличаването на ДДС за храните, услугите и транспорта. Това заяви пред Фокус директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той обясни, че гръцкото правителство увеличава ДДС на много продукти и услуги, засягащи туризма, но компенсира това със значително намаляване на ставката за туристическия бранш от 11 на 6.5%. У нас тази ставка все още е 7%, като се очаква да бъде увеличена на 9%.

Борисов договорил с "Булгаргаз" да не спира парното в Шумен в. Дневник

Поради извънредните обстоятелства подаването на природен газ към шуменската "Топлофикация" ще бъде запазено в сегашните количества и след 5 януари, въпреки неплатежоспособността на дружеството и дълговете от над 15 млн. лв., които то е натрупало към "Българгаз". Това съобщи БТА, като се позова на официално съобщение на областната управа на Шумен.

От него става ясно, че премиерът Бойко Борисов е приел днес областния управител на Шумен Димитър Александров и председателя на групата общински съветници от ГЕРБ в Шумен проф.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 05.01.11 г.
fallback