fallback

Производители: Брашното поскъпна драстично, следва ръст в цената на хляба

Реалното повишение в цената на един хляб е около 17%, но всеки производител ще реши с колко да промени доставната си цена

16:08 | 04.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Тенденция за увеличаване на цената на хляба има и това се дължи на постоянно променящите се цени на брашното. След скока от 70 на сто през лятото, през последните два месеца цената на брашното се вдигна с още около 28 на сто, съобщават от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, цитирани от БТА.

"Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя. Всяко предварително изчисление би било некоректно. Просто това е пазарът - има промяна при изходните параметри, има промяна и в крайното изделие", коментира председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Николай Тапаров.

Според него това драстично повишение е фактор, който хлебопроизводителите няма как да не отчетат. Според независимия одиторски доклад, поръчан от камарата, брашното формира 59% от производствената себестойност на хляба. Това означава реално повишение за един хляб от около 17 на сто, но всеки производител ще реши с колко да промени доставната си цена в зависимост от запасите, организацията и обема на производството.

С колко ще бъде увеличена цената на хляба за крайния клиент е решение на търговците. Хлебопроизводителите не могат да влияят на ценовата им политика, посочват от организацията.

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България обединява производители с над 80% от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
fallback