fallback

Преглед на печата за 4 януари

08:16 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Тошо Тошев вече не е сред собствениците на в."Труд"

в. Дневник

Главният редактор на в. "Труд" Тошо Тошев вече не е сред собствениците на фирмата "Медиа холдинг" АД, която е издател на вестника. Това става ясно от днешния брой на "Труд", където в информацията за собствениците не фигурира името на Тошев. Промени в закона за печатните медии наложиха в началото на всяка година вестниците да обявяват истинските си собственици.

Според карето собственици на "Медиа холдинг" АД вече са Даниел Руц, Карл Хабсбург, Христо Грозев, Любомир Павлов, Огнян Донев, Харалд Фрайхер фон Зеефрид и Зоя Деянова. В началото на декември "БГ приватинвест", която е собственост на първите трима, купи от "ВАЦ медиа груп" вестниците "24 часа" и "Труд".

Автомобилните инспектори откриха само 13 нередовни таксита около Нова година

в. Дневник

Само 13 таксита са санкционирани за нарушения от инспекторите на агенция "Автомобилна администрация" от 31 декември до 2 януари от 620 проверени коли. Това съобщиха от министерството на транспорта, на което е подчинена агенцията. Санкциите са наложени на шофьори, които карат такси, без да имат удостоверение за това или пък нямат разрешение от общината за извършване на таксиметров превоз.

Анти ГМО организация иска участие в Агенцията по храните

в. Новинар

Коалиция "България, свободна от ГМО” настоява за гражданско участие в бъдещата агенция за безопасност на храните. Според Илия Цанов, член на съюза на българските пчелари, има доста разлики между българската агенция и тези в ЕС. В останалите европейски страни гражданските организации участват в управлението на агенциите поне с 28 процента. Освен това се гарантирала независимост от институциите, а в българския вариант шефът на агенцията се избира от министър-председателя, гражданското общество не участва в нея, няма и предвидени санкции за служителите, коментира Цанов. Той изтъкна, че в повечето европейски държави резултатите от изследванията са обществено достояние.

Банките нямат право да удържат до 300 лв. за източени карти

в. Сега

Потребителите, жертва на източване, не търпят никакви загуби, ако са спазили всички условия за правилно използване на картата. По празниците опитите за източване на карти се увеличиха, а криминалисти и банкери не спряха да повтарят, че в тези случаи до 300 лв. от откраднатото е за сметка на пострадалия, а останалото се поема от банката. Това тълкуване обаче противоречи на Закона за платежните услуги, който е в сила от 1 ноември 2009 г. и е съобразен с евродирективите, сигнализираха експерти пред "Сега".

Според чл. 57 при неразрешено от клиента плащане банката не само трябва да възстанови цялата сума, но това трябва да стане не по-късно от 21 дни след като е била уведомена. Условието е потребителят да е спазвал изрядно правилата за употреба на картата.

Брокери отказват застраховки

в. Стандарт

Застрахователните брокери вече отказват да ходят по домовете и работните места на свои клиенти, за да им напишат полици за "Гражданска отговорност", а ги карат да идват на място в офисите им, оплакаха се хора пред "Стандарт". Причината за това е сериозното намаление на комисионите, които дават застрахователните компании. То беше продиктувано от приетата от Комисията за финансов надзор нова наредба, според която административните разходи по задължителните застраховки като "Гражданска отговорност" вече не могат да надвишават 20% от цената на полицата. В резултат комисионите за брокери и агенти бяха намалени драстично до около 10%, докато по-рано понякога стигаха и над 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
fallback