fallback

За първи път подписаха два Национални рамкови договора в здравеопазването

Очаква се догодина пациентите да имат по-добра профилактика и достъп до извънболнична помощ

14:23 | 29.12.10 г.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов подписа два Национални рамкови договора за 2011 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

За първи път тази година се разписаха отделни споразумения между Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския зъболекарски съюз (БЗС). Това се наложи заради промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които бяха направени в края на миналата година с цел осигуряване на по-гъвкав механизъм за договаряне.

Профилактиката е един от основните приоритети на рамковия договор. През следващата година ще се увеличи цената на профилактичния преглед, също така се повишава и цената по програма „Майчино здравеопазване”. Целта е да се мотивират лекарите да извършват тези дейности.

Увеличават се и средствата за първична извънболнична помощ от 157 млн. лв. на 169 млн. лв. 9 млн. лв. от увеличението на средствата са предвидени за осигуряване на медицинска помощ от общопрактикуващите лекари след 20 часа, както и в почивни и празнични дни. Медиците ще могат да правят това, като се сдружават в групови практики или сключват договори с медицински центрове и ДКЦ-та за обслужване на пациентите им в неработно време. За финансирането на тези дежурства джипитата ще получават целево всеки месец по 11 стотинки за пациент в листата си.

През следващата година повече ще бъдат и средствата за прегледи при специалисти в извънболничната помощ. Те се увеличат от 154 млн. лв. на 171 млн. лв. Очаква се да се въведе по-гъвкав механизъм за преразпределение на средствата между различните специалности. По този начин ще се усъвършенства разпределението на направления, се казва в съобщението.

С 250 млн. лв. се увеличават средствата за болнична помощ - от 708 млн. лв. на 958 млн. Благодарение на това се увеличават и цените на 185 от общо 294 клинични пътеки. Най-големи са повишенията в областта на интензивните грижи, урологията, неонатологията, лъчелечение, хематологични заболявания.

През следващата година се увеличава броят на медикаментите, които ще покрива Здравната каса. Към лекарствата за домашно лечение, които плаща НЗОК, се прибавят и медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация. В момента тези лекарства се осигуряват от Министерството на здравеопазването. С прехвърлянето им в Здравната каса се разширява кръгът от пациентите, които ще имат достъп до тях и се скъсява времето за получаването им. Средствата за медикаменти се увеличават от 320 млн. лв. на 391 млн. лв.

Националният рамков договор за денталните дейности запазва основните параметри от тази година. През 2011 г. обаче зъболекарите ще получават със 7% повече за две от дейностите - вадене на зъб и пломба. Общият бюджет на здравната каса за дентални дейности е 94 млн. лв., или с 3,3% повече спрямо 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback