fallback

Преглед на печата за 29 декември

08:00 | 29.12.10 г.

Парното в Шумен направи неуспешен опит да смени доставчика си на газ в. Дневник

"Топлофикация-Шумен" направи неуспешен опит да смени доставчика си на газ, след като от държавното дружество "Булгаргаз" заплашиха, че ще спрат потока от синьо гориво заради дългове. В понеделник от ръководството на енергийното дружество съобщиха, че ще се опитат да решат проблема като подпишат договор за доставка с базираната във Варна "Черноморска технологична компания" (ЧТК).

Във вторник обаче от ЧТК обясниха, че са изненадани от изказванията на ръководството на ТЕЦ-а и могат да започнат доставки едва в средата на януари, а обемите ще са достатъчни само за подгряването на мазута, но не и за производството на енергия.

КЗК задължи депозитара да промени таксите за управляващите дружества в. Дневник

Централният депозитар ще трябва да промени таксите, които събира от управляващите дружества. Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след жалба на "Златен лев капитал".

В нея от управляващото дружество се оплакват, че депозитарът събира от тях същите такси като от публичните компании, без да има нужда от това. Конкретният повод е плащането за водене на актуална книга на акционерите и такса за обслужване на акции на дружествата, по които няма почти никакво движение.

Депутатите надминаха Гагарин и Титов в. Новинар

Народните представители надминаха по обиколки на Земята космонавтите Юрий Гагарин, Герман Титов и Джон Глен, взети заедно. Само за 11 месеца те са изминали със служебните коли близо 1,83 млн. км, което означава, че от началото на годината са успели да направят близо 50 обиколки на Земята. С такъв рекорд не може да се похвали и родният космонавт Георги Иванов, който е обиколи Земята 31 пъти, а в Космоса прекарва близо два дни. За командировките си в страната със служебните лимузини депутатите изхарчили общо 102 061 литра гориво. Оказва се, че орязаните лимити за бензин в средата на годината не са попречили на депутатите да пътуват. От бюджета на Народното събрание за командировки в страната са платени 1,14 млн. лв.

Режат кабели на телевизии в. Стандарт

Висящите кабели в големите градове ще бъдат отрязани още през пролетта. Незаконните мрежи на кабелни оператори и интернет доставчици ще започнат да бъдат премахвани в началото на март, веднага след като времето го позволи. Заповед за това трябва да бъде подписана до дни от Дирекцията за Национален строителен контрол, научи "Стандарт". По закон във всеки град с над 10 000 жители кабелните мрежи трябва да бъдат вкарани под земята. Най-вероятно всички висящи над главите ни жици са незаконни, защото едва ли някой би рискувал да им даде разрешение. Въздушните кабели могат лесно да бъдат премахнати, тъй като никой оператор не признава, че е техен собственик, за да не плати глоба за незаконното им поставяне. Това дава възможност заповедите за премахване да влязат в сила веднага, защото никой не ги обжалва.

Вземат летището на диамантен бос в. Стандарт

Продават за дългове летище на закъсал диамантен бос. Съдия-изпълнител обяви търг за бившия селскостопански аеропорт край дупнишкото село Крайници. На тезгяха са 225 дка, купени преди години от милионера Николай Димитров. Наддаването се прави по иск на частен кредитор. Първоначално обявената сума за имота, разделен на четири части, е 3 190 000 лева. Димитров е геолог, но е завършил и военната школа в Горна Оряховица. Има няколко диамантени мини в Африка. Той спечели на търг дупнишката част на летището за 2,5 млн. лв. чрез фирмата си "Джуел-Н" ЕООД. Останалата част бе дадена от Министерството на отбраната безвъзмездно на общината в Сапарева баня. Милионерът обяви след покупката, че ще прави съвместно дружество с общинарите, за да се използва целият капацитет на аеропорта. Обеща до 5 години да инвестира 10 милиона лв. Нищо от намеренията не се сбъдна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 30.08.22 г.
fallback