Поскъпване на хранителните стоки преди празниците, отчетоха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По данни на комисията за последната седмица индексът на тържищните цени на храните се е покачил от 1,745 пункта до 1,784 пункта, което е и най-високото ниво за 2010 година.
Подобно рязко поскъпване на храните на едро беше отчетено и преди Великден.
Повишили са се цените на кашкавала, олиото, кравето сирене, месото и месните продукти, на повечето плодове и зеленчуци.
Кашкавал „Витоша“ например е поскъпнал с 1,4% или с 14 стотинки и на 23 декември се е продавал за 10,13 лева за килограм.
Цената на кравето сирене в четвъртък е била 4,46 лева за кг на едро, което е повишаване с 0,2%.
Ръст на цените има и при замразените пилета, каймата, кренвиршите и малотрайните колбаси. Кренвиршите по стандатра „Стара планина“ са останали без промяна в цената. Също без промяна се продават и яйцата – по 0,15 лв за брой.
Захарта и брашното тип „500“ са поскъпнали с по 1 стотинка през последната седмица и се продават съответно по 1,38 лева и 0,89 лева за кг. Олиото се повишава с 0,02 на сто до 2,61 лева за литър.
Цената на оранжерийните домати скача с 4,8% до 1,95 лева за килограм. Краставиците са с 19,3 на сто по-скъпи и се продават за 2,16 лв. Поевтиняват картофите и зеленият фасул.
Цените на портокалите, мандарините, бананите, ябълките и кивито също са се повишили тази седмица.
Мандарините поскъпват с 2,8% и на 23 декември са се продавали за 1,09 лева за кг, а при ябълките ръстът е 1% до 0,97 лева за килограм средна цена.
Най-голямо е увеличението при бананите – 5,9%, и те се продават за 1,98 лева за килограм.