fallback

ЕК разкритикува изпълнението на секторите "транспорт" и "води" у нас

Критиките са описани в писмо на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу от тази сутрин

15:14 | 23.12.10 г. 1

В писмо на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу, получено тази сутрин, се критикува недостатъчната скорост при изпълнението по секторите "транспорт" (пътен и железопътен) и "води". Това съобщи на пресконференция министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА.

В писмото се изразява подкрепа за действията на правителството по инициативата за съвместна работа с международни финансови институции.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че подобно писмо е изпратено и до Румъния, като в него се препоръчва съседката ни да се поучи от България.

Междувременно министрите Нона Караджова и Александър Цветков заявиха, че са предприети мерки по бележките на ЕК за секторите "Транспорт" и "Води".

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза, че срещу 40 млн. лв. разплатени през октомври 2009 г., сега имаме разплатени 240 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда". В момента са в процес на оценка и скоро ще бъдат одобрени проекти в сектор "Отпадъци" за над 300 млн. лева.

В сектор "Води" в момента се прави оценка на проекти за около 500 млн. евро и очакванията са следващата година сключените договори да са на стойност около 1 млрд. евро. Важно е да не се допусне втори път да бъдат спрени проекти и да няма разплащания, коментира Караджова.

Министърът на транспорта Александър Цветков съобщи, че от ЕК са отчели, че е недостатъчна скоростта на усвояване на евростредствата от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Според европейската оценка около 10 на сто са реално започнатите работи по ж.п. проектите. Става дума за четири проекта, уточни министърът. За "Пловдив - Свиленград" се очаква след Коледа да бъде обявен победителят за всеки от лотовете, а през януари да се сключи договор и да започнат работите по него.

По проекта "Пловдив - Септември" търгът е в ход. Той ще приключи в началото на годината и ще се премине към усвояване на средствата. Проект "Димитровград - Свиленград" се финансира по ОП "Транспорт", има готови апликационни форми и предстои да започне работа и по него. По участъка от Свиленград до турската граница се работи и нещата са в график, коментира министър Цветков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
fallback