fallback

Преглед на печата за 23 декември

08:01 | 23.12.10 г.

България опитва да се откачи от Румъния за Шенген в. Сега

Управляващите омаловажиха намерението на Франция и Германия да отложат приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. На фона на увереността в София, че шансовете за членство се запазват, румънският президент Траян Басеску първо определи като дискриминационно писмото на вътрешните министри на Франция и Германия срещу приемането ни, а после неговият съветник по европейските въпроси Леонард Орбан добави, че най-вероятно членството ще бъде отложено с 1 или 2 г.

Вчера Германия разкри и причината за резервите. "Недостатъците в борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния са свързани с управлението на границите и могат да имат сериозни последици за вътрешната сигурност на ЕС", се казва в позиция на германското вътрешно министерство, изпратена до БНР.

"Ние сме във възможността си да изпълним всички забележки", контрира премиерът Бойко Борисов и определи писмата като абсолютно основателни. "В българския доклад на ЕК за корупцията и организираната престъпност има текст, че за първи път това правителство има политическа воля за справяне", подчерта той и така опита да ни отграничи от оценките за Румъния.

Мъглата се оказа непробиваема и за съвършената система на летище "София" в. Сега

Само четирима пилоти се довериха вчера на системата за кацане при ниска видимост, която действа от 2007 г. на летище "София", въпреки че при пускането й бе обявена като система от най-високата категория 3А. Трима от тях кацнаха, а един излетя от пистата около обед. Заради гъстата мъгла стотици прибиращи се пътници бяха откарани в Бургас, Пловдив, Варна, Солун, Букурещ и дори в Белград. Дори и самолетът, с който премиерът Бойко Борисов се завърна от Ливан, кацна в Пловдив. До редакционното приключване на броя с автобуси до София бяха докарани само пасажерите от най-ранните сутрешни полети, чиито самолети кацнаха в Солун и Букурещ.

Парламентът одобри Изборния кодекс - чакат се президентско вето и атака в Конституционния съд в. Дневник

След едноседмични дебати до среднощ депутатите най-сетне приеха изцяло на второ четене новия Изборен кодекс. И днес обаче президентът Георги Първанов даде да се разбере, че ще наложи вето на тези изборни правила, които както според него, така и според опозицията създават "служебно предимство" на управляващите. Левицата и ДПС пък имат намерение да сезират и Конституционния съд, след като текстовете влязат в сила.

В последния момент след приемане на текстовете от Изборния кодекс почти докрай управляващите започнаха да се връщат назад и да правят корекции във вече гласувани преди време разпоредби. От ГЕРБ обясниха, че се отстраняват неясноти, включително и противоречия с конституцията. От опозицията възразиха срещу подобен подход и обявиха, че са сигнализирали за проблемите още при обсъждането на самите текстове.

Сезираха Конституционния съд заради професионалните фондове в. Новинар

Синята коалиция, БСП, ДПС и РЗС събраха 52 подписа за сезиране на Конституционния съд за промените в Кодекса за социално осигуряване, с които индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове се прехвърлят във фонд "Пенсии" на общественото осигуряване.

Според опозицията и сините с въпросната поправка управляващите са нарушили неприкосновеността на частната собственост на осигурените лица, тъй като се разпореждат с техните индивидуални партиди без съгласие от страна на осигуряващите се.

3 млн. евро за брега на Свищов в. Стандарт

Свищов ще се свърже със Зимнич с мост, но преди това брегът край Дунав ще бъде облагороден и обновен с европейски пари. Кметът на Свищов Станислав Благов подписа проект по програма ТГС-Румъния-България на стойност 3,12 млн. евро. Парите са осигурени от европейския фонд за регионално развитие, националните и общинските бюджети на България и Румъния. Проектът включва облагородяване, озеленяване, ново осветление и алеи в крайбрежния парк "Калето" и близките до него територии. Всички настилки ще бъдат подменени, ще се изградят няколко паркинга и информационни табла. С част от парите ще бъде изграден покрит мост, свързващ "Калето" с пристанището.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 18.08.22 г.
fallback