fallback

БНБ прие наредба за възнагражденията на банковия персонал, влияещ върху риска

Поне 40% от променливото възнаграждение ще бъда разсрочвано за най-малко 3 години, а половината от него ще бъда под формата на акции и други капиталови инструменти

18:08 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Управителният съвет на БНБ прие Наредба № 4 за изискванията към възнагражденията в банките, която касае персонала, чиято дейност оказва съществено въздействие върху рисковия профил на банките.

Новите изисквания акцентират върху променливия компонент на възнаграждението, се казва в съобщението на БНБ.

Променливите възнаграждения ще се определят въз основа на критерии за оценка на дейността на банката, структурното звено и съответния служител.

Във връзка с това банките следва да имат адекватен механизъм за формиране и разпределение на променливите възнаграждения, който да включва оценка, базирана на дългосрочните резултати и отчитане на основните рискове, свързани с дейността.

Въвежда се разпоредба за разсрочване на поне 40% от променливото възнаграждение за период от най-малко 3 години. Същевременно по отношение на структурата на тези възнаграждения ще се изисква поне 50% от тях да бъдат изплащани под формата на акции и други капиталови инструменти на банката, които адекватно отразяват нейното състояние.

Новата Наредба № 4 е част от общата рамка за управление на рисковете в отделните банки и насърчава въздържането от прекомерно поемане на такива, се казва в съобщението.

БНБ прие и изменения в Наредба № 8 за капиталовата адекватност на кредитните институции, които се отнасят основно до изискванията за оповестяване на политиките и практиките за възнагражденията в банките.

Новата Наредба № 4 и измененията в Наредба № 8 влизат в сила от 1 януари 2011, като действието на преходните долни граници при определянето на капиталовите изисквания за банки, използващи вътрешно-рейтингов подход за кредитен риск или усъвършенстван подход за измерване на операционен риск, ще бъде до края на 2011 година, уточняват от БНБ.

С тези промени в българската банкова нормативна уредба се въвеждат новите европейски разпоредби, свързани с принципите и изискванията към политиките за възнагражденията в банките, посочват от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
fallback