fallback

Преглед на печата за 21 декември

08:19 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съветник за Шенген: Българското членство ще бъде отложено с 6 месеца

в. Дневник

Членството на България в Шенгенската зона, което се очаква да бъде решено през март, най-вероятно ще бъде отложено с половин година заради съпротивата на Франция и Холандия.

Освен техните опити да се обвърже влизането в Шенген с мониторинга от ЕС по правосъдие и вътрешен ред, неотдавнашен европейски доклад за състоянието на охраната на турската граница също поставя под съмнение пригодността на България за пълноценно участие в зоната за ред, сигурност и правосъдие.

Това заяви пред радио "Дойче веле" съветникът на българското правителство по влизането в Шенген Ханс Герхард Дьоринг.

Нискотарифната "Райенер" ще лети между Пловдив и Барселона

в. Дневник

Нискотарифната ирландска компания "Райънер" (Ryanair) ще лети от Пловдив до Барселона два пъти седмично от края на март, съобщи източник от авиопревозвача. Официално линията ще бъде обявена в сряда. Все още авиокомпанията не е пуснала в продажба билети по дестинацията. Директорът на пловдивското летище Дойчин Ангелов потвърди пред "Дневник" информацията, че ще има нова редовна линия, но засега не пожела да даде подробности около нея.

Ограниченията на Търговския регистър затрудняват бизнеса

в. Сега

Ограничаването на достъпа до Търговския регистър, който се предвижда в проектозакона на кабинета, влошава бизнес климата. То ще увеличи фирмените разходи и ще създаде опасност за сигурността на договорите, които се сключват. Това казаха вчера участници в кръгла маса.

Промените предвиждат свободният достъп да се запази само за документите, които подлежат на вписване и обявяване - уставите, съобщенията за свикване на общи събрания, протоколите от заседанията и др. Фирменото дело обаче ще може да се преглежда само след регистрация. Достъп ще се дава във всяко местно поделение на Търговския регистър срещу документ за самоличност. Така искащият ще получи електронен подпис или цифров сертификат, издаден от Агенцията по вписванията. Това означава, че при всяко влизане във фирменото дело, Агенцията по вписванията ще може да установява кой се е интересувал от данните.

До 2020 г. рециклират и строителните отпадъци

в. Новинар

Министерството на околната среда и водите стартира проект за управление на отпадъците от строителство и разрушаване на сгради, информират от ведомството. Целта на проекта е до 2020 г. най-малко 70% от теглото на отпадъците да се рециклира и оползотворява. На кръгла маса с участието на екоминистъра Нона Караджова и представители на еколозите и бизнеса беше обсъдено въвеждането на ясни изисквания за разделно събиране на отпадъците по видове. Експертите смятат, че технологията по рециклирането на отпадъците е сравнително достъпна и дейностите по третирането им будят интереса на частните инвеститори.

Варна гони София по милионери

в. Стандарт

Кризата удари и милионерите. 28 богати българи са обявили доходи над 1 млн. лв. в годишните си декларации за доходите от миналата година, сочат данни на Националната агенция за приходи. През миналата година над 1 млн. лв. доходи са обявили 87 души. Трима старозагорци са получили през миналата година доходи над 1 млн. лв., съобщиха вчера от старозагорския офис на НАП. В морската столица милионерите са доста повече. Всеки четвърти легален милионер е варненец, сочат данните на НАП. 7 бизнесмени от Варна са обявили в годишните си декларации доходи над 1 милион лева. През миналата година обаче легални доходи над 1 млн. лв. са обявили 11 богаташи от Варна. Само един данъкоплатец от Пловдив тази година е обявил, че е получил годишен доход над 1 милион лева.

Издателят на National Geographic в България придоби сайта www.gotvetesmen.com

в. Дневник

"Санома Блясък България АД" придоби сайта gotvetesmen.com. Сделката беше финализирана на 20.12.2010 г., съобщават от компанията, но не уточняват за каква сума. След придобиването издателят на "Блясък", ELLE, Cosmopolitan и др. вече притежава 6 интернет сайта.

Сайтът gotvetesmen.com същестува от пет години и привлича около 218 хил. читатели месечно. Той предлага близо 2000 рецепти, изпробвани и препоръчани от главния му редактор Юлия Мусева. До този момент сайтът е бил собственост на главната му редакторка и уебагенция "Блек борд студио".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 03.09.22 г.
fallback