fallback

Пишем писмо на Брюксел за реформата във водния сектор

Няма опасност да бъде спряно финансирането по Оперативна програма "Околна среда", правим екшън план, заяви зам.-министърът на екологията Ивелина Василева

18:18 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в момента подготвят писмо до Брюксел, в което ще съобщят докъде е стигнала реформата във водния сектор. Писмото е в отговор на запитване от шефа на Генерална дирекция "Регионална политика“ към Еврокомисията Дирк Анер до министрите Нона Караджова и Росен Плевнелиев.

Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на екологията Ивелина Василева, която представи данни за напредъка по националната стратегия за водния сектор пред парламентарната комисия по околна среда.

"В писмото от Еврокомисията се посочва, че са необходими повече усилия да се ускори реформата и да се уточни ролята на институциите в нея", уточни Василева.

Тя беше категорична, че няма опасност да бъде спряно финансирането по Оперативна програма "Околна среда". В екшън плана за водния сектор трябва да се посочат ясни срокове и отговорности, допълни заместник-министърът.

Тя отчете пред парламентарната комисия, че до март 2011 г. трябва да е готов първоначалният вариант (концепцията) на Националната стратегия за водния сектор, която трябва да анализира потреблението и бъдещите нужди от вода, водностопанската инфраструктура, дейността на ВиК дружествата и финансовите нужди за финансиране в сектор "Води", включително такси и цени.

Националната стратегия се подготвя от Обединение "Водна стратегия 2010", с което в началото на септември т. г. МОСВ е сключило договор. Срокът за изпълнение на цялостната поръчка е 15 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 23.08.22 г.
fallback