fallback

Преглед на печата за 15 декември

08:01 | 15.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Половината български дипломати се оказаха агенти на ДС в. Сега

45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули, проверени от Комисията по досиетата, са принадлежали към структури на Държавна сигурност или военното разузнаване, съобщи председателят на комисията Евтим Костадинов пред "Фокус".

От проверените 462-ма дипломати, 190 са били щатни или нещатни сътрудници на ДС. Трима не подлежат на проверка. 26 души са починали и имената им не се оповестени. По думите на Костадинов от досегашните проверки на комисията може да се направи изводът, че най-висок процент на служителите, сътрудничели на ДС, е установен в МВР и МВнР.

Плевнелиев не отрече за бонусите в АПИ, но били законни в. Сега

Цялата информация за заплатите и бонусите на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде качена в интернет на страницата на МРРБ, съобщи министър Росен Плевнелиев.

"Бонусът може да е най-много три пъти размера на заплатата, която на директор е 1500 лв., или до 6000 лева на месец, но те не вземат толкова", заяви министърът, но отказа да уточни какви са точните месечните възнаграждения. Плащаното в АПИ било законно.

"Това, че Синята коалиция от няколко дни се е фокусирала върху тази тема, не означава, че ние ще се съобразим с тях", категоричен бе Плевнелиев.

Дядо Коледа отваря чувала за учителите в. Стандарт

Дядо Коледа ще зарадва учителите. Повечето от тях ще вземат тринадесета заплата преди празниците, съобщи просветният министър Сергей Игнатов.

Парите са от икономии и ще бъдат раздадени в 80 на сто от училищата. За всяко школо бонусите ще бъдат различни.

На места може да вземат не само пълна 13-а заплата, а дори и 14-а. Дори и най-закъсалите обаче ще раздадат поне по стотина лева на учителите.

Министър сваля цените на храните в. Стандарт

Цените на храните преди празниците ще проверява земеделският министър Мирослав Найденов, съобщи самият той при отбелязване на празника на ветеринаря. Министърът се надява, че това ще доведе до поевтиняване на трапезата по Коледа. Найденов ще покани и данъчните да се включат в акцията, която цели да проследи дали цените на продуктите се увеличават спекулативно.

Храните вдигнаха инфлацията, но парите, които получават фермерите и преработвателите, не са скочили. Цялата печалба остава за търговците, заяви Найденов.

Според него магазините и продавачите имат уважение към министерството и свалят цените, когато минава проверка. Той очаква това да се случи и този път и за празниците храните да поевтинеят.

ЦИК ще решава кой ще ходи на избори в. Новинар

Правомощията на Централната избирателна комисия бяха разширени с приети на второ четене текстове от Изборния кодекс. Комисията ще има право да отказва регистрация на политически сили, които не са провели повече от две заседания на ръководствата си. ДПС не участва в обсъждането и гласуването на кодекса.

Депутатите на Ахмед Доган напуснаха пленарна зала още в понеделник вечерта в знак на протест срещу въведеното изискване за 12 месеца уседналост за гласуване на местни избори, както и за кандидатите за кметове и общински съветници.

Парното може да поевтинее от януари в. Новинар

Парното може да поевтинее с около процент от януари следващата година, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Това ще стане обаче, ако цената на природния газ падне с около 5 процента, добави Семерджиев след редовното заседание на регулатора. По думите му в момента комисията прави анализ до каква степен може да поевтинее синьото гориво.

Преди дни „Булгаргаз” предложи цената на горивото да бъде намалена с около 2 процента за първото тримесечие на 2011 г. Очаква се това да бъде обсъдено на заседание на регулатора в четвъртък.

Само 8% от българите се определят като богати в. Дневник

Всяко четвърто домакинство в България с доходи над средните за страната се определя като бедно. В същото време едва 8% от семействата заявяват, че са богати. Основната причина за ниската самооценка на българите е сравнението със стандарта на живот в страните от Европейския съюз.

Това заяви директорът на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова при представянето на изследване на агенцията за това как обществото възприема бедността.

Проучването е по поръчка на министерството на труда. В него са участвали 1500 пълнолетни, анкетирани през ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
fallback