fallback

Парламентът въведе принципа за уседналост на местните избори

Право да избират общински съветници и кметове ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 12 месеца в съответното населено място

18:24 | 13.12.10 г. 1

Право да избират общински съветници и кметове да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 12 месеца в съответното населено място. Това предвижда текст от Изборния кодекс, който депутатите приеха на второ четене, предаде БТА.

Дванайсетмесечната уседналост важи и за тези, които не са български граждани, а са от друга страна от ЕС. Те трябва да са живели през последната година в селището и да са подали писмена декларация, че желаят да гласуват за кмет или за общински съветници.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" срокът от 12 месеца да се удължи на 18. Не беше одобрено и предложението на ДПС изискването за уседналост да отпадне.

Принципът за уседналост бе най-много оспорван от депутатите от ДПС. Според тях се нарушава гарантирано от конституцията право всички, навършили 18 години, без определени групи, да могат да избират държавни и местни органи на властта.

Според Янко Янков (ДПС) не може да се въвеждат условия, които противоречат на този текст. По думите му практиката показва, че гражданите, идващи отвън да гласуват в определени населени места, са не повече от 5% от избирателите, живеещи там. Четин Казак добави, че ограничението се въвежда абсолютно и дефинитивно за огромна категория български граждани и разпоредбата е дискриминационна. Той отбеляза, че според Венецианската комисия изискването за уседналост не може да надхвърля шест месеца. С 12-те месеца лишавате над милион граждани да участват в изборите за местна власт, каза Казак.

Смятате ли, че български гражданин, който дълго отсъства от дадено населено място, е съпричастен към проблемите му, попита Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Цвета Караянчева (ГЕРБ) защити предложената уседналост с аргумента, че изборът на местни органи е приоритет за хората, които живеят там, и те трябва да познават човека, който ще им решава проблемите. Не можеш да избираш местни органи на властта там, където не живееш, посочи Караянчева. Тя беше категорична, че ще бъде осигурена възможност на всички, които живеят в страната, да могат да гласуват, включително и на тези, които през последните 12 месеца са сменили адресната си регистрация.

Парламентът прие право да избират народни представители, президент и вицепрезидент да имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Не бе прието предложението на "Атака" към тези изисквания да се добави и условие за 18-месечна уседналост в България или друга страна от ЕС.

Право на избор на евродепутати ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните три месеца в България или в друга страна от ЕС. Гражданите от ЕС, които нямат българско гражданство, но желаят да изберат евродепутати от България, трябва да са подали предварително писмена декларация, че искат да гласуват в България за членове на ЕП и да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи у нас.

Парламентът реши да удължи заседанието си днес до 24.00 часа. Проектът на Изборен кодекс е единствена точка в програмата на днешното и утрешното извънредно заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
fallback