fallback

Цветанов: Престъпници обслужват фирми, като отнемат МПС, застраховани другаде

Чуждестранните собственици на застрахователи у нас твърдят, че ще се откажат от автомобилното застраховане, каза вицепремиерът

15:32 | 13.12.10 г. 7

Нужни са и законодателни промени, за да ограничим застрахователните измами. Обмисля се например премахването на стикерите за автомобили, защото престъпници, обслужващи дадени компании, отнемат МПС, застраховани в други компании, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на семинар в столичния хотел „Шератон“, организиран с Комисията за финансов надзор.

Чуждестранните собственици на застрахователи у нас твърдят, че ще се откажат от автомобилното застраховане и ще го оставят на тези, с които не можем да се справим, сподели Цветанов

До момента имаме променлив успех. Той опира до възможността задържани лица да бъдат освобождавани, като те се връщат на улиците и правят това, което могат да правят. Когато задържаните бяха в ареста, имаше денонощие, в което нямаше кражби в София. За съжаление, тези лица вече са пуснати и по-внимателни, по-подготвени отпреди, уточни Цветанов.

Още в сряда ще се гласуват промени в Закона за движение по пътищата, с които ще може да се контролира дали дадено МПС има гражданска отговорност с техническите средства на МВР за следене на превишаване на скоростта.

На 100 млн. лв. годишно се оценяват загубите от застрахователните измами, сподели Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор. Ощетени от тях сме всички ние като данъкоплатци и потребители, сподели Мавродиев.

На семинара днес присъстват служители на КАТ, КФН, Гаранционния фонд и застрахователите, като Стоян Мавродиев уточни, че следващият ще бъде проведен през юни 2011 г. и ще бъде с международно участие. Председателят на комисията каза също така, че за 2010 г. КФН е спестила над 2 млн. лв. от бюджета си поради преизпълнение на приходната част и тези средства ще бъдат върнати на бюджета.

Пред гостите бе подписан протокол между Гаранционния фонд и МВР, с който фондът предоставя на министерството средства за подпомагане на дейността за увеличаване на покритието на гражданската отговорност.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
fallback