fallback

Преглед на печата за 13 декември

07:36 | 13.12.10 г. 2

Съседи теглят зимния туризъм нагоре в. Дневник

Зимният туризъм в България започва постепенно да се възстановява от кризата. Хотелиерите в големите курорти очакват повече посещения през новия сезон от повече държави. Според тях основният двигател ще бъдат туристите от съседните страни и от региона - основно от Сърбия, Гърция, Румъния, както и от Албания, която е най-новото "завоевание" на сектора. Силният календар със спортни събития в Банско и улесненият достъп до Пампорово от Гърция през пункта край Златоград също са сред причините за очаквания ръст.

От туристическия бранш уточняват, че въпреки признаците на възстановяване и през новия сезон няма да бъдат достигнати нивата отпреди кризата. По негови оценки през последните две години спадът в ски туризма е около 30%. Затова и повечето хотелиери не са променяли цените на офертите си. Същото се отнася и за картите за съоръженията в големите курорти.

НЕК забавя включването на частни ВЕИ-та, ще строи свои в. Дневник

Поне до юли догодина Националната електрическа компания ще продължи да отказва да присъединява нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), защото мрежата няма достатъчен капацитет, а НЕК -достатъчно средства, за да го увеличи по-бързо. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на държавното дружество Красимир Първанов, който през уикенда се отчете за 2010 г.

В същото време компанията ще инвестира в соларен и вятърен парк и разработва техническата документация за двата търга, които смята да обяви през 2011 г. Мощностите ще са до 50 мегавата и ще са разположени "на места, където вече има изградена мрежа, например Стара планина". "Имаме амбицията, когато се отървем от бремето на "Цанков камък", да изградим собствени ВЕИ паркове", каза Първанов.

Данъчните подгониха и хората с малки дългове в. Сега

Хората, които не си плащат навреме дълговете към Националната агенция за приходите (НАП), няма да се отърват от мерките за принудително събиране на агенцията, съобщиха оттам. Няма значение какъв е размерът на дълговете - НАП пристъпва масово към запориране на заплати на длъжници, като само част от тях преди това са били предупредени по телефона.

До края на м. г. хората със задължения под 5000 лв. почти не се преследваха, защото бившата Агенция за държавни вземания нямаше капацитет и работеща методика за събиране на такива дългове. От 1 януари 2010 г. принудителното изпълнение се прехвърли изцяло към НАП и събирането на малките вземания, включително и на глобите, значително се е ускорило.

Железниците подписват в сряда заем за 580 млн. лв. в. Сега

В сряда или най-късно в четвъртък двете жп предприятия у нас - БДЖ и НКЖИ, ще подпишат меморандум със Световната банка за отпускане на заем за общо 580 млн. лв. Това съобщи пред "Сега" зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.

460 млн. лв. от тях са за БДЖ, а 120 млн. лв. - за Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Според източници на "Сега", участвали в преговорите, става въпрос за 20-годишен заем с 4% лихва и 7-годишен гратисен период. Заемът няма да се обезпечава с никакви активи от страна на двете жп дружества, защото е гарантиран от държавата.

Поне 25 лв. отгоре за “Гражданска” в. Стандарт

Поне 25 лв. повече трябва да извадят шофьорите за застраховката "Гражданска отговорност" спрямо миналата година. Това показват тарифите на компаниите, които бяха обявени от Комисията за финансов надзор. Цената на полицата за най-разпространените коли с двигатели до 1600 куб. см се движеше между 120 и 160 лв. през миналата година. Сега собствениците на тези автомобили, регистрирани в по-големите градове, ще трябва да се бръкнат между 150 лв. и 180 лв. Причината е в новите правила за формиране на резервите на компаниите, както и на перманентното вдигане на цената на застраховката от дружествата заради загубите, които търпят от влизането ни в ЕС.

Интернет и ТВ по мрежата на НЕК в. Стандарт

НЕК може да се включи на телекомуникационния пазар, стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Красимир Първанов. Заедно с рехабилитацията на електропреносната си мрежа компанията изгражда и високоскоростни оптични кабели с капацитет от 9600 гигабайта в секунда. Едва 30% от възможностите на тази мрежа се използват за нуждите на НЕК. Останалите могат да бъдат предложени за ползване от други компании, работещи в сферата на информационните технологии, каза директорът на дирекция "Пренос" в НЕК Валентин Иванов.

1000 лв. глоба за шефката на НОИ в. Новинар

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева ще бъде глобена с 1000 лева за неподадена в срок декларация за конфликт на интереси. Санкцията е наложена от Върховния административен съд. Магистратите бяха сезирани с доклад от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 09.09.22 г.
fallback