fallback

Преглед на печата за 11 декември

08:00 | 11.12.10 г.

София иска да строи най-скъпия завод за боклук в. Сега

За първи път премиерът Борисов призна публично, че има проблем с финансирането на столичния завод за отпадъци, тъй като е най-скъп. Сергей Станишев и депутати от левицата го притиснаха кога ще реже лентата на новия завод. Станишев му припомни, че досега Борисов е съобщавал две дати за пусковия срок - 2007 г. и 2011 г.

"Понеже това е най-скъпият завод, те (ЕК) казват не може да си направите най-скъпия завод в Европа, защото сте най-бедни", обясни Борисов. "3 години сме разговаряли с техните експерти, те са се съгласили и затова водим спор. Брюксел знае, че ние сме прави, но 185 млн. евро са много пари и за тях сега", допълни той. Досега Столична община отричаше за проблемите с Брюксел.

България ще си рекламира туризма с рекордните 34 млн. лв. в. Сега

Догодина България ще се рекламира като туристическа дестинация с рекордните 34 млн. лв. Това стана ясно след заседание на Националния съвет по туризъм в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

26.2 млн. лв. от средствата ще дойдат по линия на оперативна програма "Регионално развитие". Други 8 млн. лв. са осигурени от бюджета, което е почти двойно повече от предвиденото за 2010 г. Като национално финансиране за реклама през тази година бяха отпуснати само около 3.5 млн. лв. Парите от бюджета ще отидат основно за участия на България в международните туристически изложения. И догодина щандове на страната ни ще има на най-големите туристически борси - WTM в Лондон, ITB в Берлин, MITT и Intourmarket в Москва, както и на UITT в Киев. България ще участва още в 31 международни изложения и 8 национални борси, съобщиха от икономическото министерство.

Спешната помощ ще получи двойно по-малко пари догодина в. Дневник

На спешните кабинети догодина ще се плаща по нов начин - не на преминал пациент, а с фиксиран бюджет, обяви днес зам.-здравният министър д-р Михаил Зортев. Общата сума, която ще бъде изплатена от държавата за този вид медицинска дейност ще е с 50% по-малко от тази година, призна Зортев.

Причината за новия начин на плащане е във факта, че според здравното министерство само 30% от хората, преминалите през спешните кабинети на болниците, са били спешни случаи. За тази година общият брой на преминалите през спешна помощ пациенти е близо 900 хил души. За всеки от тях Министерството на здравеопазването дължи на центровете по 20 лв., което означава, че за 2010 г. ще бъдат изплатени около 18 млн. лв.

Автобусни превозвачи отново поискаха субсидии от държавата в. Дневник

Държавата да субсидира преферециалните превози на студенти, пенсионери, военни и други и по междуградските линии поискаха за пореден път от Съюза на автобусните превозвачи.

"Длъжни сме по закон да предлагаме билети с намаления на няколко групи граждани. за това обаче държавата трябва да компенсира разликата до пълната цена на билета плюс до 5% печалба", каза председателят на съюза и собственик на "Юнион Ивкони" Ивайло Константинов. Той добави, че в момента се субсидират само БДЖ и градският транспорт. Константинов каза още, че в последните години автобусните превозвачи работели с ниска рентабилност, а всяка година фирмите в бранша намалявали заради фалити. "Нашето сдружение тази година намаля с 3 фирми - от 68 вече сме 65", добави Константинов.

Търсим от ЕС средства за нови влакове в. Стандарт

БДЖ може да получи европейско финансиране за купуване на нови влакове. Компанията е поискала да бъде включена като бенефициент с проект в ОП "Транспорт", каза зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски. 30 млн. евро пък може да бъдат отпуснати за изграждане на Международна морска гара, паркинги и зелени площи на пристанище Бургас-изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
fallback