В България има около 170 ферми за отглеждане на охлюви. Това съобщи днес координаторът по създаването на Българската национална асоциация по охлювъдство (БНАПО) Вилиана Коларова, цитирана от БТА.
Тя посочи, че в 50 ферми се прилага италианска методика за отглеждане на охлювите. По думите й основната грешка на фермерите е, че хранят животните с фураж. Според нея най-подходящо е между 5 хил. и 10 хил. квадратни метра да се засядат с естествена растителност и охлювите да се хранят от нея.
За ферма за охлюви от около 5 хил. квадратни метра са необходими около 24 хил. охлюва, посочи Коларова. За отглеждането им са необходими двама - трима души. Средната изкупна цена на охлювите е 4,5 евро за килограм, като основните пазари са в Италия, Франция, Германия и САЩ.
Коларова участва в презентация на проф. Джовани Аванина на италианска технология за охлювъдство. Аванина е президент на Италианския международен институт по охлювъдство, базиран в град Кераско.