fallback

Преглед на печата за 10 декември

07:45 | 10.12.10 г. 2

Хората без здравни вноски гонят вече 2 милиона в. Сега

1 953 099 са били българите без здравни вноски през септември, става ясно от писмо на здравната каса към лекарския съюз, цитирано от сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Това означава, че тенденцията за ръст на неосигурените се е запазила, въпреки постоянните акции на НАП и твърденията на приходната агенция, че събира повече пари от вноски в сравнение с миналата година.

Към 31 май хората без вноски бяха 1 893 595. През 2009 г. обаче хората без здравни права бяха около милион, което означава, че само за година броят им е скочил двойно. За ръста влияние има кризата, но е факт, че и мерките, въведени преди година, имат по-скоро негативен ефект. От началото на 2010 г. за неосигурени се броят тези, на които липсват повече от 3 вноски за последните 3 години, докато преди това периодът беше 15 месеца.

Делата срещу пияните шофьори задръстват съдебната система в. Сега

Съдът и прокуратурата отделят най-много време и енергия за делата за шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта и за каране без книжка. Близо 30% от делата са такива, става ясно от анализ на дейността на териториалните прокуратури за първите 9 месеца на годината. На практика това са елементарни казуси, по които цялата съдебна система работи в продължение на месеци, а понякога и години.

Делата за тези и други леки престъпления струват скъпо на държавата, пренатоварват съдебната власт и рефлектират незаслужено върху авторитета й, се казва в анализа.

Наплив за ремонт на чужди самолети в. Стандарт

Авиоремонтната база на "Луфтханза Техник" на летище София ще бъде разширена поне с още един хангар през следващите 1-2 години, научи "Стандарт". Причината за това е наплива от чужди авиокомпании, които желаят да ремонтират самолетите си в София. Капацитетът на хангарите в момента е до 24 машини годишно. Въпреки това родните инженери чупят рекорди и за последните 2 години са ремонтирали 50 самолета, похвали се изпълнителният директор на "Луфтханза Техник София" Бернд Фрекман.

Приходите на Столичната община с невиждан спад от 100 млн. лева в. Новинар

Със 100 млн. лв. по-малко ще са заложените приходи от реклама, наеми и продажба на активи на Столична община в края на годината. Това предупреди общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков. Това е най-голямата икономическа криза в съвременната история на града, заяви той и отбеляза, че и в най-тежките за бюджета години, като 1996 и 1997 г. дефицитът не е достигал такива размери.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова 90 процента изпълнение на бюджета в условия на криза е добре. Тя заяви, че има повишение на данъчните приходи, събрани са 50 млн. стари задължения от ревизии.

Приватизират неизползваните терени на болниците в. Новинар

Неизползваните терени на болниците ще бъдат приватизирани, съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Според него лечебните заведения ще могат да използват събраните средства за ремонт или за закупуването на нова апаратура. Министърът подчерта, че голяма част от държавните болници разполагат с огромни терени, които не използват. В същото време за тях се плащат данъци.

Парите за национална туристическа реклама се увеличават в. Дневник

България ще участва с национални щандове на 5 международни туристически изложения, с информационни щандове на още 31 борси в чужбина, както и на девет в България през следващата година. Това реши на заседание вчера Националният съвет по туристическа реклама. В него участват представители на бизнеса и икономическото министерство.

За целта ще бъдат отделени 3 млн. лв. от националния бюджет, които още в началото на годината ще бъдат прехвърлени към ведомството на Трайчо Трайков, както и други 5 млн. лв., които ще стоят във финансовото министерство. През тази година от националния бюджет бяха отделени около 3.5 млн. лв. за реклама.

Строителният контрол вече премахва и остъкления на балкони в. Дневник

Екип на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) във Варна ще пристъпи към събарянето на остъкление на тераса на Мария Манчева след сигнал, подаден от нейна съседка, съобщи Би Ти Ви.

На специална пресконференция потърпевшата призна, че действително е в нарушение, но в същото време в подобен казус са и собствениците на хиляди други остъклените тераси във Варна и в цялата страна, които са поставили стъкла, без да имат необходимото разрешение за това.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 03.09.22 г.
fallback