fallback

Бизнесмените на прехода си отиват по естествен път

В България има прекалено много инвестиции в недвижими имоти и туризъм, каза Симеон Дянков пред ЕП

17:34 | 09.12.10 г. 6

От: Никола Димитров

Бумът в строителството и развлекателния бизнес отпреди кризата никога няма да се повтори в България в същата степен, прогнозира финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Dnes.bg. Той беше основен лектор на семинар, организиран в Европейския парламент в Брюксел от евродепутатите Илиана Иванова и Отмар Карас от Европейската народна партия.

Според Дянков пикът на строителството и казината е бил до голяма степен спекулативен. Затова, макар България да започва да се отърсва от кризата, едва ли размахът, познат отпреди 2008 г., някога ще се повтори.

Министърът коментира, че в страната има прекалено много инвестиции в недвижими имоти и туризъм, които са със слаба възвращаемост и поради това задържат икономическия растеж у нас.

Дянков предпочете да не анализира ефекта от кризата, каквато беше темата на семинара и предпочете да говори за шансовете, които тя създава.

Проблемите в икономиката той отдаде най-вече на това, че бизнес средата у нас по време на прехода и в първите години от европейското членство е била съвсем различна от европейската. Допълнително липсата на инфраструктура ни е държала откъснати от останалата част на Европа.

Финансовият министър коментира, че икономическите проблеми в страната се дължат предимно на факта, че на важни бизнес позиции се се настанили "борци, комунисти и комсомолци", с които се работело трудно. Но те постепенно бивали измествани по естествен път.

"Кризата дава невероятни възможности и ние трябва да се възползваме от тях", заяви Дянков в Европейския парламент.

Като основни източници на надежда за възраждане на икономиката той посочи преместването на производства от Западна към Източна Европа. Такава тенденция вече се забелязвала в производствата от химическия, фармацевтичен и стъклен сектор.

Такива дейности ще съживят българската индустрия и ще натоварят производствения потенциал, съществуващ у нас отпреди 30 години и оставен да запустява по време на прехода, убеден е министърът.

Според друга идея на вицепремиера акцентът, поставен от сегашното правителство върху строителството на магистрали, ще помогне за по-доброто свързване на България с останалата част на Европа, което ще стимулира икономическия растеж у нас.

Дянков не пропусна да спомене, че в момента 21 европейски държави се управляват от десни правителства, което създава според него добра база за водене на координирани европейски политики и по този начин за засилване на конкурентността на ЕС пред останалата част от света.

В отговор на въпрос обаче заяви, че България не поддържа воденето на обща европейска данъчна политика и се изказа срещу предложенията за въвеждане на европейски корпоративен данък. Той би бил вреден за малки икономики като българската, е аргументът на Дянков. Малките икономики не работят добре при високи данъци за бизнеса, каза финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 05.09.22 г.
fallback