fallback

Райфайзенбанк: Рецесията свърши, но вътрешното търсене остава слабо

Износът, селското стопанство и туризмът определят растежа през третото тримесечие, се казва в доклад на банката

13:21 | 09.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Според анализаторите на Райфайзенбанк (България) ЕАД икономическата рецесия в страната е приключила, след като през третото тримесечие БВП отбеляза реален растеж, както на тримесечна (0,3%), така и на годишна база (0,2%).

Днес НСИ изнесе ревизираните данни за БВП през тримесечието, според които той се повишава с 0,7% на тримесечна и 0,5% на годишна база.

Основен двигател на възстановяването беше външният сектор, докато вътрешното търсене продължи да се свива, се казва в месечния икономически преглед на банката.

Очакванията на Райфайзенбанк са за по-ниски стойности на безработицата през следващата година.

Според главния икономист на банката Калоян Ганев положителното развитие на икономиката се дължи преди всичко на външния сектор, както и на типични за летния сезон благоприятни фактори.

През последните три месеца се очаква влиянието на тези фактори да отслабне осезаемо, което ще доведе до влошаване на някои от показателите като текущата сметка и безработицата, прогнозират от Райфайзенбанк.

От това доколко ще се възстанови вътрешното търсене (потреблението и инвестициите) зависи какъв ще бъде растежът на икономиката през четвъртото тримесечие, съответно за цялата 2010 година, посочват от банката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
fallback