fallback

Еколози: Премахването на плитчините на Дунав няма да има търсения ефект

Има възможности за увеличаване на ръста на корабоплаването по река Дунав, без да се налага драстична промяна на речното корито

11:34 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на Европейската комисия за увеличаване на корабоплаването по река Дунав, което е част от общата стратегия за развитие на региона, може да има значителен отрицателен ефект върху уникалната природа на реката, без да донесе очаквания положителен икономически ефект. Това се казва в становище на международната природозащитна организация WWF по повод очакваното представяне на Дунавската стратегия от Европейската комисия.

Въпреки че решението за увеличаване на речния трафик е съпроводено от мерки за защита на околната среда, WWF критикува планираното премахване на плитчините, които пречат на преминаването на корабите, когато нивото на водата е спаднало значително.

"Предвижданите инвестиции в драгирането на Дунав се обосновават с примери за подобни дейности по река Рейн. Пропуска се обаче фактът, че условията около Рейн са много различни от тези по течението на Дунав. Да очакваме икономически чудо от инвестициите в дунавското корабоплаване е мит, който може да се превърне в много скъпа грешка", коментира Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF.

Предложената стратегия, която залага на остарели и скъпи методи за стимулиране на трафика, може да увеличи рисковете не само за потенциална загуба на средства, но и за разрушаването на ценно биоразнообразие и свързаната с него екологична инфраструктура като системите за защита от наводнения и пречистване на водата.

Има възможности за увеличаване на ръста на корабоплаването по река Дунав, без да се налага драстична промяна на речното корито. При това те са по-изгодни във финансово изражение и по-щадящи по отношение на запазването на околната среда. Европа трябва да инвестира в кораби, които са подходящи за сегашната дълбочина на реката, в по-добри информационни системи и в инфраструктура, която е благоприятна от гледна точка на запазването на природата, посочват от екоорганизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 26.08.22 г.
fallback