fallback

ЕК: Не сме заплашвали със санкции България заради ДДС в туризма

Държавите членки дължат санкции, само ако не са изпълнили решение на съда на ЕС, напомнят от Европейската комисия

11:00 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) не е заплашвала със санкции България относно срока за изравняване на ДДС в туризма. Това става ясно от публикувано писмено становище на еврокомисар Алгирдас Семета по отношение на въпрос на евродепутата Кристиян Вигенин.

Вигенин е отправил питане във връзка с твърдението на правителството, че България е заплашена от санкции, ако не бъде изравнена ставката на ДДС в туризма по отношение на организираните пътувания на чужди туристи и индивидуалните туристически пътувания. Тези ставки все още са съответно 7% за чуждестранните туристически пакети и 20% за индивидуалните почивки (на българи).

В средата на ноември беше прието окончателно от парламента единната ставка на ДДС в туризма от 1 април 2011 г. да бъде 9 на сто.

В отговора си Комисията потвърждава, че службите ѝ са се свързали с българските държавни органи по повод ставките на ДДС, прилагани от България за услугите в сектора на туризма. Намалените ставки са предмет на текстове от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност, чието спазване е обвързващо за всички държави-членки.

„Комисията обръща внимание на уважаемия член на парламента върху факта, че държавите-членки дължат финансови санкции само ако не са изпълнили решение на Съда на Европейския съюз, което констатира неизпълнение на задълженията на съответната държава-членка.

Вярно е, че фискалната политика се определя от държавите-членки, но се и предвижда хармонизация по отношение на ДДС, доколкото такава хармонизация е необходима, за да се осигури изграждането и функционирането на вътрешния пазар и да се избегне нарушаването на конкуренцията", се казва в отговора на Семета.

Вчера представители на туристически и туроператорски организации при среща с премиера официално са поискали ставката от 9% ДДС в туризма да влезе в сила от 1 октомври 2011 година, а не от 1 април 2011 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 25.08.22 г.
fallback