fallback

Може да произвеждаме у нас вагони съвместно с китайци

Китайски експерти ще дойдат в България за да проучат потенциала за сътрудничество в областта на високоскоростните влакове

12:00 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Група експерти от Китай ще дойде в България, за да проучи на място възможностите за съвместно производство на вагони и локомотиви у нас, както и потенциала за сътрудничество в областта на високоскоростните влакове в перспектива.

Това е договорено при разговорите в Пекин на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и китайския министър на железниците Лиу Джъдзюн, съобщиха от българското ведомство. Цветков е в Китай за участие в Седмия световен конгрес за високоскоростни влакове.

В началото на ноември Александър Цветков съобщи, че страната ни е получила покана да се включи в проект за високоскоростна железопътна линия от Китай през Турция и България за страните от Централна и Западна Европа.

Двамата министри са подписали днес Меморандум за сътрудничество в областта на жп транспорта между България и Китай. Документът очертава сферите на сътрудничество, визирайки транзита през България по евроазиатските транспортни коридори, модернизация на съществуващата жп инфраструктура, проучване в областта на железопътните технологии, в това число и развитие на бърз и високоскоростен железопътен транспорт.

В рамките на визитата си в Китай министър Цветков предстои да посети вагоностроителната компания CSR Corporation Limited, както и да се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 09.09.22 г.
fallback