fallback

Дянков: Голямата работа по АЕЦ "Белене" тепърва предстои

Малко хора знаят, че досега реално не е имало договор за централата, посочи финансовият министър

19:33 | 05.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Тепърва предстои голямата работа по проекта АЕЦ „Белене”. Миналата седмица просто се подписа един меморандум, за да може в неговите рамки да се търси разбирателство по няколко параметри, основно по цената.

Това каза в предаването „На четири очи” по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Малко хора знаят, че досега реално не е имало договор, допълни той. Оказа се, че няма договор, по който да има бъдещи разговори, а винаги са се подписвали само анекси.

Затова нямаме финансова обосновка, затова нямаме икономически анализ, уточни министърът. Най-после имаме избран консултант на Българския енергиен холдинг, който да започне да работи по икономическата и финансовата обосновка.

Този консултант ще е необходим, защото това е външен консултант, който има поглед не само върху развитието на ядрената енергетика в Европа и в света, а и може да ни каже какви финансови и икономически параметри един такъв проект може да даде, каза още Симеон Дянков.

Дянков добави, че едно е руснаците да ни казват, че това е един невероятен проект, който ще има огромна възвръщаемост, друго е независимо лице да си направи независим анализ.

Според Дянков руснаците както обикновено много бързо са се опитали да минат към темата за цената и вече знаят каква е тя.

Руснаците си имат техните интереси – ние си имаме нашите и трябва да отстояваме нашето, смята той. Това е много висока цена и ние искаме по-ниска от тази, увери финансистът.

Запитан дали има разнобой в правителство по темата АЕЦ "Белене", Дянков каза, че в началото е имало мнения, които са се различавали, но в момента има три неща, които могат да бъдат отчетени като успех по темата.

Сега вече не се говори за заем по проекта, а инвеститорите, които дойдат да строят централата, ще инвестират в проекта. Дянков смята, че китайските инвеститори също са добри инвеститори.

Без голям инвеститор няма да има АЕЦ "Белене", категоричен бе Дянков. Има много неизвестни и въпросителни около меморандума за АЕЦ "Белене". Работата на опозицията е да критикува, но те са в този смешен вариант, че хем критикуват, хем се вижда, че са сгрешили и дори руснаците признаха, че са сгрешили с предишното правителство.

Има голям интерес за дофинансиране от Китай на АЕЦ "Белене", съобщи Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
fallback