fallback

България втора по спад на търговията на дребно в ЕС през октомври

Високата безработица от близо 10% и държавните мерки за строги икономии са най-големите пречки за нарастване на потреблението в Европа

13:14 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

България е сред малкото страни в Европейския съюз (ЕС), в които продажбите на дребно още се намират под нивата си отпреди една година, като единствено Малта ни изпреварва по спад през октомври.

Това показаха публикувани от Европейската статистическа служба данни за търговията на дребно в ЕС и еврозоната през октомври.

В България индексът на продажбите на дребно намалява с 4,8% на годишна база при среден ръст от 1,8 на сто за страните от ЕС като цяло.

Ако се вземат само 16-те членки на еврозоната, продажбите на дребно също отчитат повишение от 1,8% спрямо октомври 2009 г.

В сравнение със септември продажбите на търговците на дребно у нас намаляват с 0,6%, спрямо 0,4% среден ръст в ЕС и 0,5% в еврозоната.

Само Малта отчита по-силен спад на търговията на дребно от 6,7% на годишна база, а след нас застава Словакия с годишен спад от 3,7 на сто.

Полша, Белгия и Латвия са страните от ЕС с най-голям скок на продажбите на дребно за последните 12 месеца от съответно 12,8%, 9,4% и 4,9%.

Данните на Евростат показват още, че продажбите на дребно в България намаляват през последните три месеца, а спадът на годишна база варира между 4% и 5% от юли насам.

Оборотът от продажбите на дребно в ЕС достига най-високите си нива за последните две години, което се дължи главно на повишеното търсене на хранителни стоки.

С наближаването на празничния сезон в края на годината потребителските разходи в ЕС вероятно ще се увеличат допълнително, но високата безработица от близо 10% и несигурността по отношение на държавните мерки за строги икономии са най-големите пречки за нарастване на потреблението в Европа.

Разходите за потребление на домакинствата в еврозоната, както и тези в ЕС, се повишиха средно с 0,3% през третото тримесечие и помогнаха за растежа на икономиката. Гърция се оказа страната с най-силен спад на икономиката сред страните от ЕС през третото тримесечие, следвана от Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
fallback