fallback

Тютюнопроизводители протестират срещу Бюджет 2011

Според представители на бранша в бюджета за догодина не са заложени пари за национални доплащания

13:46 | 02.12.10 г.

Десетки тютюнопроизводители от цялата страна се събраха на протест пред сградата на Народното събрание днес, където се разглежда Бюджет 2011 на второ четене, съобщи БТА.

Тук сме, за да изразим несъгласието си срещу дискриминацията, която управляващите ни налагат спрямо зърнопроизводителите и животновъдите в национален мащаб и спрямо останалите тютюнопроизводители в европейски мащаб, каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и организатор на протеста Цветан Филев.

Според него основен мотив за протеста днес пред парламента е липсата на средства в бюджета за 2011 г. за национални доплащания за тютюнопроизводителите. По думите му тези средства са в размер на 73 млн. евро и размерът им е одобрен от Европейската комисия за рефернтния период 2007-2009 г.

Средствата са за преориентиране към други сектори и отглеждането на алтернативни култури, посочи Филев.

Еврокомисията е отпуснала бюджет за тази цел в общо 15 европейски държави, в които културата се отглежда, но само в България националните доплащания няма да бъдат изплатени на тютюнопроизводителите, което е прецедент, заяви Цветан Филев.

Към столицата продължават да пътуват десетки автобуси с хора от бранша от районите на Хасково, Благоевград и Кърджали, които ще се присъединят към протеста в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 01.09.22 г.
fallback