fallback

Преглед на печата за 2 декември

07:57 | 02.12.10 г.

Държавата дължи 630 млн. лв. на бизнеса в. Дневник

Държавата рязко е увеличила неизплатените си задължения към бизнеса през последната една година. В края на септември правителството бави 630 млн. лв. към частния сектор за извършени обществени поръчки, което е пикова стойност, става ясно от статистиката на Министерството на финансите.

За сравнение, преди около година обемът на непокритите дългове е бил 212 млн., но в края на 2009 г. минава 600 млн. Също тогава задлъжнялостта на местните власти е скочила с над 30%, до около 200 млн., и се задържа в тези граници през тази година.

Според последните данни общите дългове към компаниите са 826 млн. лв.

Плевнелиев няма да вземе европарите на други ведомства в. Сега

Идеята регионалното министерство да усвоява пари и по останалите изоставащи оперативни програми би могла да се осъществи не по-рано от 2012 г. Това обясни вчера вицепремиерът Томислав Дончев пред парламентарната комисия по усвояване на еврофондовете. Миналата седмица идеята, лансирана от Меглена Плугчиева (БСП), средствата за магистрали от Оперативна програма "Транспорт" да се прехвърлят към Оперативна програма "Регионално развитие" бе възприета от всички парламентарни групи.

"Не може да става въпрос за механично прехвърляне на средствата. Оперативна програма "Транспорт" се финансира от Кохезионния фонд на ЕС, а другата - от европейския фонд за регионално развитие. Това би могло да се случи някъде след година и половина, т.е. към края на сегашния програмен период", обясни Дончев на депутатите. Според него абсурдни са и идеите МРРБ да вземе и неусвоените средства по оперативните програми като "Околна среда" и "Конкурентоспособност".

Заради 10 млн. лв. ГЕРБ отмени точковата система за пенсиониране в. Сега

Социалната комисия на парламента не събра достатъчно гласове да запази още година точковата система и така да защити правата на няколко хиляди българи, които от 2011 г. няма да могат да се пенсионират, въпреки че имат необходимия сега сбор от стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете. Вчера след близо 4-часово заседание комисията прие промените в социалния кодекс, като отхвърли предложението на депутата от ДПС Хасан Адемов точковата система да остане и догодина.

Забавачка в офиса в. Стандарт

Държавата ще удари рамо на бизнесмени, които се грижат за работниците. Ако частна фирма отвори столова или забавачка, може да получи до 390 000 лева помощ. Това предвижда нова програма на социалното ведомство, обяви министър Тотю Младенов. Частниците ще бъдат стимулирани финансово, ако дават и почасова работа на младежи до 29 г., както и на хора с увреждания и самотни родители. Заделените за социални бонуси 37 милиона лева идват от Европа.

МРРБ може да заведе дела за 4 царски имота в. Новинар

Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да заведе дела за собствеността на четири царски имота - дворците "Врана", "Царска Бистрица", "Ситняково", както и "Саръгьол", съобщи "Медиапул".

Правните анализи на казусите с тези имоти вече били готови и ведомството на Росен Плевнелиев търсело правни кантори, които да защитят интереса на държавата в бъдещите дела. Тези имоти са във владение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. Още в началото на мандата си парламентът наложи мораториум върху разпоредителните сделки с имуществото.

Правният анализ на строителното министерство показал, че държавата не може да заведе дело за собственост само за къщата на Симеон Сакскобургготски в село Слатина. Все още се чакат допълнителни документи от Столичната община за двореца "Врана”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
fallback