fallback

Трайков: Ако е изгодно, България може да има мажоритарен дял в АЕЦ Белене

Очакваме от Росатом да направи предложение за финансирането на АЕЦ Белене, за което не се изискват държавни гаранции, съобщи икономическият министър

12:39 | 01.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Ако финансовите параметри по проекта АЕЦ Белене са изгодни за българската държава в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), то „не е зле държавата да запази мажоритарното си участие от 51% и във вече изградената централа, освен в проектната компания за строителството на централата“. 

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в сутрешното предаване на БНТ „Денят започва“, коментирайки проведените вчера в София разговори с генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко и подписания необвързващ меморандум за предстоящото създаване на проектна компания за АЕЦ Белене, в която дял от 51% има НЕК, 47% - „Росатом“ и по 1% - две европейски компании.

За двете компании Трайков каза, че „те познават руската технология и й вярват, затова проявяват интерес за участие в АЕЦ Белене“. Той добави, че в меморандума не е посочена никаква конкретна цена за реализиране на централата и този въпрос тепърва ще се обсъжда.

Министърът обясни, че като цяло „изгодни условия“ означава държавата да е убедена от анализа на консултанта по проекта, че АЕЦ Белене ще е достатъчно печеливша и ще се намери финансиране при подходящи условия. Относно финансовите условия по проекта Трайков уточни, че би трябвало да не се налага държавата да дава пари в брой и доходността след влизане в експлоатация на АЕЦ Белене да е „задоволителна“.

Средствата за евентуалното участие на НЕК с дял от 51% в бъдещата атомна централа биха могли да дойдат, по думите на Трайков, от „финансираща институция, която не изисква държавни гаранции за отпускане на кредит“. От ръководството на „Росатом“ са казали, че „ще направят такова предложение, което ние очакваме да видим“. 

Министър Трайков обясни, че „не е важна само цената в договора за изграждане на АЕЦ Белене, а и цената на кредитирането, защото от това при какви условия се взима кредит, реалната цена на атомната централа може да варира с около 1 млрд. евро“.

Междувременно продължаваме да търсим стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, коментира още министърът, посочвайки, че едната от двете европейски компании, подписали вчера меморандума за намеренията за участие в АЕЦ Белене – финландската Fortum, всъщност отговаря на профила за стратегически инвеститор.

Независимо че засега Fortum е обявила намерения за участие със символичния 1%, то в меморандума има кол-опция за възможност за придобиване на до 25% в АЕЦ Белене, поясни министърът. Това би могло да стане както за сметка на дела на НЕК, така и за сметка на намаляване на дела на „Росатом“, като изясняването на този въпрос вероятно ще стане до 4 месеца.

Що се отнася до „Росатом“, те „нямат нищо против да са мажоритарен собственик, а за българската държава е важно да получи най-висок дял срещу вложените средства в АЕЦ Белене“, обобщи Трайчо Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
fallback