fallback

Мениджърите и търговците са най-търсени и през ноември

Няма голям наплив от кандидатстващи по обявите за програмисти

08:26 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Специалистите с опит в продажбите, мениджърите и програмистите продължават за пореден месец да са най-търсени на пазара на труда, показа проучване на Investor.bg сред водещи български компании за управление на човешки ресурси.

По данни на Synectica този месец най-много са обявите за мениджъри и търговци, включително и регионални представители, следвани от ИТ сферата (търговци на софтуер, програмисти, системни администратори). Тенденцията е трайна, фирмите разчитат на продажбите, за да оцелеят на пазара, коментират от компанията.

В повечето обяви за мениджъри изискванията на работодателите са за опит в преговори с корпоративни клиенти, опит в продажби на услуги, бързооборотни стоки или финансови продукти, водене на търговски преговори.

Най-търсени този месец са акаунт мениджърите, медицинските представители, продуктовите мениджъри и финансовите мениджъри (финансов директор/финансов контролер), като има и обяви за управители на банкови офиси, допълват от Horizons.

Според компанията в сравнение с октомври леко намаляват новите позиции, но има леко съживяване в областта на банковата сфера, основно на средни мениджърски позиции. В страната също се наблюдава леко оживление в сравнение с предходния месец. Друга интересна тенденция е, че през ноември се увеличават мениджърските позиции за сметка на експертните нива.

От Horizons очакват задържане на безработицата около сегашните нива, като са възможни съвсем леки отклонения в посока увеличение на броя на безработните. Все пак зимният сезон ще се отрази добре на заетите в областта на туризма и хотелиерството, посочват специалистите.

По отношение на IT сферата най-много са запитванията за DBA (Data Base Administrators) с Oracle и MSSQL, но такива специалисти по принцип се намират сравнително трудно, коментират от TechWork IT recruitment. Според компанията високо се запазва нивото за набиране на програмисти на мобилни платформи като iPhone, BlackBerry и Android Devices.

Има определено движение нагоре при търсенето на IT персонал през ноември. Обяви публикуват български фирми и чуждестранни компании, но също и дружества, които ще влизат за пръв път в България със свой офис.

Няма обаче голям наплив от кандидати – по някои обяви за програмисти подават документи най-много 3-4 души.

Много желаещи кандидатстват за неръководни позиции и по позиции, свързани с поддръжката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 11.09.22 г.
fallback