fallback

Преглед на печата за 30 ноември

08:20 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петилетни планове за съкращения в железниците

в. Дневник

Около 7700 от 27 700-те железничари ще бъдат съкратени като част от поредните програми за реформи в сектора.

Въпреки че реалните приходи на "Български държавни железници" и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" вече не стигат за издръжката на персонала, свиването му ще се точи през цялата петилетната програма за реформа на БДЖ и в продължение на шестгодишния план на НКЖИ.

Компанията превозвач ще намалява служителите си основно чрез пенсиониране и закриване на щатове при напускане. Собственикът на жп инфраструктурата първо ще инвестира в автоматизирани системи за управление на движението и след като отпадне необходимостта от ръчен труд, ще съкрати станалите ненужни работници. 

Само 6 банки информират коректно за потребителски кредити

в. Новинар

Само 6 български банки дават на клиентите си писмена информация в стандартен европейски формуляр за условията, при които отпускат потребителски кредити. Това показа проучване, което асоциация „Активни потребители” проведе на принципа „Таен клиент” в 15 банки у нас.

Предоставянето на писмена информация за условията по кредитите в стандартен европейски формуляр е задължение на банките според Закона за потребителския кредит (ЗПК), но 9 от проверените банки не го изпълняват, посочват от асоциацията. По този начин те лишават потребителите от основното им право да бъдат информирани и да сравнят различни оферти, преди да изтеглят кредит, добавиха експертите.

Сменят панелки за селски къщи

в. Стандарт

Нова мода превзе имотния пазар в провинцията. Заради липсата на достатъчно купувачи собствениците на панелки започнаха натурална размяна с имотите си. Масово домовете, строени по времето на социализма, се разменят за къщи в забутани селца в планината с малко жители. Размяната се извършва основно без посредничество на брокери. Вместо да продават жилищата си при средна цена от по 375 евро за квадрат, жителите на Пазарджик предпочитат да ги сменят за къща с двор в планината. По-заможните, чиито деца са в чужбина, търсят парцели и стари къщи в западните Родопи. Най-желани са тези по поречието на река Чепинска. Мераклиите използват информация от агенциите в интернет, но не прибягват до посредници, за да не плащат комисиони, а отиват директно на място. На стари години хората пък са по-склонни да сменят закътаната в полите на Родопите къща с апартамент в града, където по-лесно пазаруват и при нужда могат да прибягнат до специализирана медицинска помощ.

Инструкцията до посолството на САЩ в София била "безпрецедентна"

в. Дневник

Инструкцията на Държавния департамент на САЩ до посолството в София относно събирането на изключително подробни данни за българските лидери е без прецедент в историята на американското външно министерство.

Това твърди Карл Форд, бивш шеф на разузнаването в Държавния департамент, цитиран от SpyTalk - популярният блог на в."Вашингтон пост" за случващото се в средите на спецслужбите.

Авторът Джеф Стейн цитира Форд, според който да се поставя на американски дипломати задачи да събират номерата на кредитните карти или други лични данни за чуждестранни официални лица е безпрецедентно, въпреки че Държавният департамент твърди обратното.

Българи изнасят "технология" за източване на банкови сметки

в. Сега

Едно от най-разпространените доскоро у нас киберпрестъпления - краденето на банкови сертификати, е изместено от индустриалния шпионаж. За сметка на това много българи продават уменията си да крадат банкова информация в чужбина, предимно в страни от ОНД. Това съобщи вчера началникът на сектор "Компютърни престъпления" при ГДБОП-МВР Явор Колев по време на конференция за информационната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 30.11.10 г.
fallback