fallback

Симеон Дянков атакува ЕК и ЕЦБ заради дълговата криза

Финансовият министър заяви пред BBC, че никой не е дръзнал да попита защо европейските институции не са успели да спрат кризата в еврозоната

09:57 | 27.11.10 г. 17
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър Симеон Дянков разкритикува силно вчера европейските институции, които не са успели да предотвратят кризата в еврозоната.

В интервю пред BBC World Service's Business Daily финансовият министър посочва, че е участвал в преговорите за създаването на нови надзорни органи в европейския финансовия сектор, по време на които никой не е „дръзнал да попита защо не са се справили с дълговата криза настоящите институции".

Въпреки критиките Дянков заявява, че България все още иска да се присъедини към еврозоната.

„След като се създаде нова валута са необходими и съответните институции, които да я съпътстват, а скорошните проблеми ни показаха, че не разполагаме с такива,” казва Дянков пред BBC.

„Не са си направили труда”

Според него сегашния подход към кризата да се създадат повече надзорни органи за банките, застрахователните дружества и други сектори пропуска най-важната цел.

„Никой не се осмелява да попита какво стана със сегашните [надзорни-бел.ред.] институции", казва Дянков, като обвинява Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), че не са били достатъчно строги в наблюдението на икономиките на страните от еврозоната.

Той също така разкритикува Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, заявявайки: „Как така не са били наясно с проблемите на Гърция, с проблемите на Ирландия? Изглежда, че не си направили труда да подготвят достатъчно анализи, както е било редно.”

„Самите институции се нуждаят от медицински преглед, а след това и от някои промени”, коментира Дянков.

Повече фискална отговорност

Бъдещето на еврозоната отново бе поставено под въпрос през тази седмица, след като Ирландия се превърна във втората страна от еврозоната, след Гърция, която се принуди да води преговори с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за отпускането на спасителен заем.

Според все повече анализатори има опасност кризата с големите държавни дългове и бюджетни дефицити да се задълбочи, като обхване и по-големи европейски икономики, което ще застраши просъществуването на еврото.

Според финансовия министър България ще е от полза за еврозоната, ако получи възможност да се присъедини към валутния блок.

„След като станахме свидетели на поредните проблеми на еврозоната, изглежда те се нуждаят от финансово отговорни членове и България ще е един от тях”, заявява Дянков.

„Колкото повече гласове има за фискално консервативна политика, толкова по-добре ще бъде за еврозоната. В момента еврозоната не изглежда като фискално отговорен клуб и затова може да спечели от нови членове.”

Коментарите на финансовия министър за проблемите в еврозоната идват ден, след като гуверньорът на Исландската централна банка заяви, че присъединяването на страната към еврозоната е все още „добър вариант” въпреки дълговата криза.

„Без болка няма печалба”

България има най-малък бюджетен дефицит сред 27-те членки на ЕС, въпреки че рецесията засегна публичните финанси и правителството очаква дефицитът да се увеличи до 4,6% от БВП през тази година.

Според Дянков това, че България е втората най-бедна страна в ЕС, след Румъния, се дължи от една страна на състоянието на икономиката при присъединяването й, но и на строгите мерки на правителство.

„Казахме, че ще сме различни (от другите страни) и ще затегнем коланите”, обяснява Дянков и допълва, че правителството е поело по правилния път, който ще бъде труден през първите няколко години.

„Без болка няма печалба е хубава поговорка. Преминахме през някои трудности, но вярата в правителството не е намаляла твърде много и все още имаме широка подкрепа.”

„Хората виждат какво се случва в Европа като цяло, особено с някои от нашите съседи, и със сигурност иска да избегнат това."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 11.09.22 г.
fallback