fallback

Караджова: До 2020 г. трябва да рециклираме 50% от битовите отпадъци

За да се постигне това, ще се използва механизмът да се отчисляват такси за депонирането на боклука

17:39 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

До 2020 г. трябва да рециклираме поне 50% от битовите отпадъци и поне 70% от строителните отпадъци, съобщи на семинар във Велинград министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

За да спазим 10-годишния срок за изпълнение на евродирективите, трябва да въведем икономически инструменти за стимул, поясни Караджова.

Тя посочи, че в момента на практика строителните отпадъци не се оползотворяват, а се бетонират или се изхвърлят незаконно. Тези отпадъци идват основно от разрушаване на сгради или от текущи ремонти.

Според екоминистъра е много ефективно строителните отпадъци да се използват при ремонтите на пътища, защото тогава ползите за околната среда ще са огромни. „В момента за строителство на пътища използваме като източник на строителен материал кариерите и коритата на реките, но можем да намалим натиска върху природата“, посочи още Караджова.

Стимулите за рециклиране на строителни отпадъци ще бъдат обсъдени с бизнеса.

Но за да се постигне целта да рециклираме поне 50% от битовите отпадъци до 2020 г. ще се използва механизмът да се отчисляват такси за депонирането на боклука.

Министър Караджова коментира, че в момента министерството работи приоритетно по изграждането на регионални системи за битови отпадъци, тъй като през последните години работата по тях не е вървяла достатъчно бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 05.09.22 г.
fallback