fallback

Трайков: С президента на "Росатом" имаме конструктивен диалог за АЕЦ Белене

Шефът на руската корпорация пристига у нас следващата седмица, когато ще се изяснят позициите на двете държави по проекта

13:38 | 26.11.10 г. 5

С президента на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко имаме изключително конструктивен диалог и не вярвам, че преговорите с него се водят чрез пресата. Това каза в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, попитан за представения в Москва проект от "Росатом" за АЕЦ "Белене", съобщи БТА.

Хубавото е, че картите за преговорите за АЕЦ "Белене" вече са на масата и сега вече стана ясно, че никой никога не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд. евро, каза Трайков.

По думите на министъра e проблем това, че "Росатом" не е заявил при подписването на договора, че най-ниската цена за АЕЦ "Белене" според компанията е 6,4 млрд. евро. Това е прекалено висока цена, коментира Трайков.

Сергей Кириенко ще пристигне у нас идния вторник и тогава ще бъде обсъдено дали Русия поставя някакви срокове на България, в които страната ни да реши позициите си за проекта. Такива срокове засега няма, каза Трайков.

В момента проектът за АЕЦ "Белене" не е по-замразен от лятото на миналата година и оттогава е свършена огромна работа, отбеляза Трайков. Въпреки това изграждането на централата не може да започне, защото не е готов техническият проект за централата.

Въпреки че няма подписан комплексен договор за цялостното изграждане на АЕЦ "Белене", предишното правителство е подписало допълнение към първоначалното рамково споразумение, в което България се ангажира да плати около 700 млн. евро за оборудване с дълъг цикъл на производството, каза министър Трайков.

По думите му, това е пример за необезпечен договор за 700 млн. евро. Трайков отрече да има договореност за неустойки за 1 млрд. евро, които България трябва да плати на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback