fallback

Застрахователните брокери на колене, временно работят при 0% комисиона

В сайтовете на посредниците вече няма предложения за отстъпка от 10% от цената на застраховка гражданска отговорност

13:18 | 26.11.10 г. 37

Секторът на застрахователните брокери е поставен на колене, след като временно продава застраховки дори при комисиона от 0%, показва проверка на Investor.bg.

Доскоро комисоните бяха 25-30%, което предизвика яростна дискусия между застрахователи, Комисията по финансов надзор и застрахователните брокери по време на Клуб Investor.bg на 26 октомври 2010 г.

Действията на КФН и застрахователите са успешни след години на високи комисиони у нас (около 30%, спрямо 5-10% в страните от Западна и Източна Европа).

В момента с много застрахователи брокерите нямат договорка за комисиона и в счетоводните им документи, като комисион се записва 0%. По тези полици ще има изплащане на комисион, след като той бъде договорен.

Вече договорените комисиони са например 4% от Булстрад, 7% от Интерамерикан, Алианц България и Общинска застрахователна компания и 8% от ДЗИ. Това са комисионни за агенти към брокер. За агентите към застраховател и за самите брокери комисионните са с 4-5% по-високи.

Справка на Investor.bg в сайтовете на посредниците, които до скоро предлагаха 10% отстъпка от цената на гражданска отговорност, показва, че отстъпка отново има, но тя е около 1% или под 2 лв. на застраховка.

Тъй като брокерите доскоро работеха при 4-5 пъти по-голями комисиони, бюджетите им трудно ще се нагодят към новите условия и може да има силно преструктириране в сектора, след лавинообразното увеличение в броя и клоновете на брокерите в последните години, заявяват представители на бранша за Investor.bg.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
fallback