fallback

Ще подготвят закон за европейските фондове

След 2014 г. общините ще се конкурират по нови правила за усвояване на еврофондовете

14:33 | 25.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

След промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които са приоритетни, ще започнем работа по закон за европейските фондове, каза в рамките на Българския икономически форум министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Той поясни, че законът за обществените поръчки е приоритетен, тъй като през него минават около 80% от процедурите за усвояване на европейските средства. „Законът за еврофондовете не е самоцел и няма да го правим, за де се похвалим. Целта ни е е да направим процедурите по-ясни и устойчиви“, каза министърът.

Цялата нормативна база ще се обедини в един документ, а не както сега в 10-15 постановления на Министерски съвет, което затруднява бенефициентите да се информират, обясни Дончев.

Той каза още, че след 2014 г. общините ще се конкурират по нови правила за усвояване на еврофондовете. Още на 1 януари 2014 г. всяка община трябва да знае какви обекти ще бъдат финансирани на нейната територия по оперативните програми, каза Дончев.

Той допълни, че сега се „пилее“ финансов ресурс, защото общините подготвят по различни програми огромна документация, но ако накрая проектът не бъде одобрен парите за подготовка и усилията се хвърлят напразно. Дончев е изчислил, че на годишна база неодобрените общински проекти са на стойност 1 милион лева.

Дончев поясни, че конкуренция между общините ще има, но тя ще е на ранен етап - още при програмирането на проектите. „Така без никакъв риск всяка община ще инвестира в техническата документация без да се пилее излишен ресурс“, обясни той.

Дончев коментира, че бъдещата Агенция за развитие, която ще има шест териториални звена, ще помага на общините да реализират проектите си.

Водещ принцип при определяне приоритетите на общините ще са интегрираните планове за градско развитие, коментира Лиляна Павлова, заместник-министър на регионалното развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 09.09.22 г.
fallback