fallback

Преглед на печата за 24 ноември

07:57 | 24.11.10 г. 1

Войната на Събев и Ершов за "Петрол холдинг" се пренесе и в "Петрол" в. Дневник

Борбата за надмощие от последните няколко месеца между двамата основни акционери в "Петрол холдинг" - Митко Събев и Денис Ершов, се пренесе и в ключовото за холдинга дъщерно подразделение - дистрибутора на горива на дребно "Петрол".

Вчерашното извънредно общо събрание на дистрибутора беше белязано от необичайно засилено присъствие на полиция, частни охранители, бодигардове и адвокати. Това видя на място пратеник на "Дневник", който пожела да бъде гост на събранието, но не беше допуснат. На него трябваше да се гласува финансовото оздравяване на един от основните филиали на "Петрол" - компанията за търговия на нефтопродукти на едро "Нафтекс петрол".

Фонд "Земеделие" не пуска банките в управлението на европроектите до 2013 г. в. Дневник

Банките ще поемат управлението на европроекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през следващия програмен период 2014 - 2020 г., каза Димитър Симеонов, зам. изпълнителен директор на държавния фонд, който отговаря за европейската програма.

Според него пилотен проект от следващата година няма да се прилага, защото ще са необходими много промени в документацията, което ще забави процеса на усвояване на средствата. Миналата седмица министърът по еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че банките ще поемат част от управлението на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност" и "Развитие на селските райони" от следващата година. Вчера Дончев не беше открит за коментар.

Всяка втора пенсия е инвалидна в. Сега

В България всеки втори българин се възползва от възможността да се пенсионира като инвалид, показва справка на Националния осигурителен институт за 2010 г. От началото на годината към края на септември броят на новоотпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст са 48 567. В същото време за инвалидност поради общо заболяване те са 30 617 лв. Отпуснати са обаче още 2587 социални пенсии за инвалидност, които не са свързани с трудова дейност.

Доста активно са се пенсионирали през третото тримесечие на годината военни, полицаи, някои служители на съдебната власт и по други специални закони. При 2459 отпуснати пенсии за 9 месеца 931, или 37%, от тях са получени през третото тримесечие. Общо новоотпуснатите пенсии за първите 9 месеца на годината са 85 000.

Депутатите нямат нищо против данък "колиба" в. Сега

Селските къщи с оценка под 1680 лв. ще се облагат с данък сгради от 1 януари 2011 г. Финансовото министерство и ГЕРБ стоят зад предложението си евтините имоти в малките градчета и селата да започнат да се облагат, стана ясно по време на дебатите при първото четене на законопроекта за местните данъци и такси. Първоначалната идея на финансовото ведомство бе да се въведат паралелно данък "колиба" и налог "лукс".

След бурни дебати обаче вариантът за данък върху ВИП имотите отпадна. Обяснението бе, че от него в хазната ще влязат твърде скромни приходи, а администрирането му ще затрудни допълнително общините. За сметка на това никой в парламента не възразява срещу данък върху най-евтините имоти.

Вкарват крепости и пещери в регистър в. Стандарт

Туристическите атракции ще бъдат вкарани в регистър, за да е ясна собствеността им и визията им за управление, обяви зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Природните, културни и исторически забележителности сега са с неясен статут и това пречи на рекламирането и управлението им, обясни Маринов. 88 000 работни места могат да бъдат създадени, ако това се случи, допълни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Секторът управлява активи за над 100 млрд. евро и трябва да е приоритетен, подчерта той.

До 2014 г. влакът ще вози със 160 км/ч до морето в. Новинар

Със 100 и 160 км/ч да возят влакове от Пловдив до Бургас до 2014 г. Тази амбициозна задача си е поставила Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) със старта на проект за рехабилитация на жп линията. Това съобщи Красимир Крачунов, зам.-генерален директор на компанията. Той допълни, че до края на годината се очаква да бъде избрана фирма изпълнител, която да извърши ремонта на участъка. Скорост от 160 км/ч пък ще достигат влаковете между Пловдив и Свиленград, след като бъде извършена модернизацията на жп линията между тях, каза Крачунов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 22.08.22 г.
fallback