fallback

ОАЕ и Саудитска Арабия искат да инвестират в българското земеделие

Двете страни са готови да финансират проекти в секторите зърнопроизводство, зеленчукопроизводство и животновъдство

17:50 | 23.11.10 г. 11
Автор - снимка
Създател

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия проявяват интерес към инвестиции в българското земеделие. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който се срещна в Абу Даби с колегата си от Саудитска Арабия министър Фахт бин Абулрахман Балгунаим и министъра на околната среда и водите на ОАЕ д-р Рашид Ахмад бин Фахд, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Двете арабски страни проявяват интерес към инвестиции в зърнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Те са готови да финансират различни проекти в България, тъй като имат недостиг на храни и са големи вносители, обясни министър Найденов. Той е поканил колегата си от Саудитска Арабия да посети България.

Мирослав Найденов е единственият министър от ЕС, който участва в министерската конференция по въпросите на пълноценното хранене в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив – Форум по прехраната в Абу Даби, ОАЕ. На събитието присъства и генералният директор на ФАО (Организацията на ООН по прехрана и земеделие) Жак Диуф. Той също проведе среща с министър Найденов за засилване ролята на България в производството и износа на земеделска продукция и храни.

Визитата на министър Найденов продължава утре в Катар, където той отива по покана на министъра на околната среда и водите Абдулла бин Мубарк бин Абуд Алмудади. Двамата ще обсъдят областите зърнопроизводство, маслодайни култури, преработка на слънчоглед, животновъдство, преработка на овче и говеждо месо. Представителите на бизнес делегацията, водена от министъра, ще се срещнат с катарските си партньори.

В петък министър Найденов ще се срещне и с председателя на Държавната агенция по земеделие и рибни ресурси на Кувейт Джасим Ал-Бадер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
fallback