fallback

С. Боянова: Общата селскостопанска политика на ЕС промени българското земеделие

България е усвоила общо 1,2 млрд. лева европейски пари по схемата за единно плащане на площ в периода 2007-2009 г., каза заместник-министърът на земеделието

15:57 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Действието на общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз промени структурата на българското земеделие, заяви Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието на конференция "Три години от прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС: заключения, препоръки и нови възможности за българското земеделие".

В последните три години основна тенденция е постепенното уедряване на земеделските парцели, съобщи Боянова. „В периода 2007-2009 г. имахме динамичен пазар, тъй като само за една година, от 2007 г. до 2008 г., средната цена на земята нарасна с 32,8 на сто“, обясни тя.

Делът на обработваемата земя също нараства, както и доходите от земеделска дейност. Постепенно се уедряват животинските ферми и намалява броят на малките стопанства с малко на брой животни.

Според Боянова в последните три години са настъпили и промени в продуктовата структура на земеделието. В сектор „Растениевъдство“ засетите със зърно площи са се увеличили за сметка на площите с плодове и зеленчуци.

По думите на зам.-министър Боянова през 2009 г., въпреки негативните тенденции, икономическото състояние на земеделския отрасъл е относително стабилно. По линия на директните плащания, за периода 2007 – 2009, в България са влезли 1,2 милиарда лева, като националните доплащания също се увеличават.

От 2007 г. подпомаганите по схемата за единни плащания на площ нарастват средно с 5000 броя всяка година. През 2009 г. са подпомогнати над 80 хиляди земеделски стопанства.

Въпреки това според Боянова преструктурирането на българското земеделие не става достатъчно бързо и трябва да се наблегне на комасацията на земеделска земя.

През 2011 г. ще продължи релокирането на средства в рамките на Програмата за развитие на селските райони, като повече пари ще се насочат към мерките с най-голям интерес – например общинските проекти.

Според проучване на Алфа Рисърч, представено на форума, земеделските производители не са достатъчно информирани за Програмата за развитие на селските райони, а по-малко от половината стопани смятат, че общата селскостопанска политика скоро ще им осигури по-добър жизнен стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
fallback