fallback

БСК: Някои общини продължават да въвеждат нерегламентирани такси

Бизнесът продължава да губи време и пари за бюрократични процедури, които по принцип трябва да се извършват от администрацията

14:49 | 23.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Част от общинските администрации в страната въвеждат допълнителни разрешителни режими и такси, които утежняват бизнеса и са на границата на закона, коментира зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев по време на конференция в София, посветена на подобряване на бизнес-средата в България, организирана от Световната банка.

Колев посочи, че през последните години има напредък по отношение на намалението на броя на разрешителните и лицензионните режими, затова сега би могло да се работи в посока на намаляване на тежестта на режимите, т.е. част от лицензионните да станат разрешителни, а някои от разрешителните режими да преминат само в регистрационни.

От БСК смятат също, че някои от държавните такси са твърде високи и не отговарят на направените административни и други разходи. В отговор на това твърдение представител на правителствената администрация призна, че наистина има такива случаи, като например такси на отдаване на радиочестоти и такси в областта на екологията, но границите на размера им са изрично посочени в документи на Европейската комисия.

Функционалността на електронното правителство не е на необходимото ниво, каза от своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той отбеляза, че, въпреки някои подобрения в областта на администрацията, бизнесът продължава да губи време и пари за бюрократични процедури, които по принцип трябва да се извършват от администрацията. Велев подчерта, че не би трябвало информация, която се съдържа в дадена държавна структура, да се иска от граждани и фирми, вместо да се обменя между институциите – като например издаването на свидетелство на съдимост и др.

От представено проучване на Световната банка стана ясно, че българските мениджъри изразходват средно около 10% от работното си време за справяне с изискванията на държавните регулации, което е над средното за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 19.08.22 г.
fallback