fallback

МОСВ оценява проекти за управление на отпадъците за няколко региона

От министерството очакват до средата на 2011 г. да бъдат подадени всички проекти и да започне тяхното изграждане

12:16 | 23.11.10 г.

В момента в процес на оценка са проекти за управление на отпадъците за няколко региона, съобщи днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

По думите й това са регионална система "Видин", която е подала документи в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за финансиране по Оперативна програма „Околна среда” на стойност 20,5 млн. лева, регионална система "Перник" - за 21 млн. лева, регионална система "Бургас" - за 40 млн. лева.

Очаква се до края на годината оценките да приключат и да бъдат сключени договорите за безвъзмездна финансова помощ, отбеляза министър Караджова.

Текуща процедура има за региона на Малко Търново, където проектът е на стойност 2,5 млн. лева. Покани са отправени и към регионалните системи на Борово, Варна, Велико Търново, Добрич, Костенец, Левски, Луковит, Панагюрище, Плевен, Разлог, Стара Загора и Ямбол, като общата им стойност е около 220 млн. лева.

От МОСВ очакват до средата на 2011 г. да бъдат подадени всички проекти и да започне тяхното изграждане.

По думите на Караджова освен по Оперативна програма „Околна среда” сериозни суми за реализирането на инфраструктурни проекти за битови отпадъци са отделени и от държавния бюджет и от ПУДООС, като за 2010 и 2011 г. общата им стойност е 83 млн. лв.

По-късно днес министър Караджова ще направи първа копка за изграждането на системата за управление на битовите отпадъци за региона на Костинброд, която се изгражда на основата на публично-частно партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 02.09.22 г.
fallback