fallback

БЛС: Парите за здраве през 2011 г. ще са по-малко като процент от БВП

Според лекарското съсловие финансовите проблеми на здравеопазването от тази година ще се прехвърлят и в следващата година

12:12 | 22.11.10 г.

За 2011 г. процентът за здравеопазване от БВП ще бъде по-нисък, отколкото за тази - 3,76% спрямо 4,2% от БВП за 2010 г. За сравнение, в европейските държави процентът за здраве от БВП се движи между 10-12%, каза пред БНТ д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз (БЛС).

За следващата година се предвижда пак да има делегирани бюджети и направления от общопрактикуващите лекари към специалисти, тоест състоянието ще бъде както тази година, каза още Ленков.

Българският лекарски съюз апелира да се заделят средства, за да може здравната реформа да се случи. „Къде ще бъде тази реформа? Това е работа на управляващите да заявят и това най-добре да стане след един широк, обществен дебат, защото специално в здравеопазването реформата може да започне при тези управляващи, но тя може да завърши след 3-4, 5 години. Плодовете няма действително те да ги берат, но е крайно време това да се случи. Ние за това апелираме“, коментира Ленков.

За следващата година се предвиждат 958 милиона лева за болнична помощ, което означава 79 милиона лева месечно за разплащане от касата на болниците. За сравнение, през тази година се падат по 105 милиона месечно за болнична помощ. 

Според представителя на БЛС при това положение догодина пак ще има делегирани бюджети, т.е. „проблемите както тази година, ще се генерират и следващата“.

Според Ленков няма да има развитие в системата догодина. „Ние бихме искали да има развитие на системата, следващата година нещата да бъдат по-добри. Защото това е смисълът на една реформа - да се промени нещо към по-добро. Ако остане на същото положение като финанси, като статукво ... Изобщо това не е реформа“.

По думите му следващата година ще се случи същото и кризата ще продължи, защото средствата не са достатъчно. „Защото не е реформирана системата... крайно време е едно правителство да приеме, че здравеопазването трябва да бъде приоритет № 1. Ако излезете навън и направите една анкета сред гражданите не само на София, но на цяла България, аз съм убеден, че 95% от гражданите, ако ги запитате какво бихте искали: да се строят магистрали или да имате добро здравеопазване и образование, 99%, не 95, ще отговорят: ние искаме да имаме едно добро здравеопазване и образование“, заключава секретарят на БЛС.

Днес предстои среща между лекарите и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), на която се очаква БЛС да заяви исканията на медиците при какви условия биха седнали на масата за преговори по Националния рамков договор (НРД) за 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 09.09.22 г.
fallback