fallback

Преглед на печата за 22 ноември

07:55 | 22.11.10 г. 1

ДНСК наистина ще разруши един незаконен хотел на Черно море в. Сега

Въпреки че са издадени 1600 заповеди за премахване на постройки в цялата страна, а само за година се подават около 70 000 сигнала за незаконни строежи, първата по-голяма сграда ще бъде разрушена тепърва и това ще е отдавна затвореният хотел "Рамона", който се намира в свлачищната зона на местността Чайка до Златни пясъци.

3-етажният незаконен хотел, който не се използва от години, ще бъде съборен в близките дни, обеща пред БНР шефката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Съдебната сага по премахването на хотела, който е издигнат на първа линия, тече от 2004 г.

До 15 декември булдозери трябва да сринат порта на семейство Баневи в курорта "Русалка". Днес варненската РДНСК ще отвори офертите на фирмите, които се състезават в обществена поръчка за премахване на съоръжението, съобщи шефът на службата Галин Баев.

Дянков бори търговията с фирми със закони полуфабрикати в. Сега

В парламента се готвят за второ четене законови промени, които са пореден опит за справяне с измамите, свързани с прехвърляне на фирми на неграмотни, бедняци и дори на умиращи хора. Поредните поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) целят да осуетят прехвърлянето на фирми със задължения в големи размери към хазната на нови собственици, които очевидно нямат възможност да ги плащат. Министърът на финансите Симеон Дянков разясни през уикенда, че смяната на собствеността на задлъжнели бизнеси ще става след обстойна проверка от НАП, която според промяната в ДОПК ще може да трае до 2 месеца.

В срок от 60 дни НАП ще прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си", обяви вицепремиерът, като посочи, че дълговете на бизнеса към НАП надхвърлят 1.8 млрд. лева. Но в текстовете, внесени в Народното събрание, никъде не пише какво означава "прекомерна задлъжнялост". Там се говори за "задължения в големи размери". Освен това е напълно неясно по каква точно процедура НАП ще пресича прехвърлянето на собствеността.

“Стара планина” и за пшеницата в. Стандарт

Стандарт, подобен на "Стара планина" за месните продукти, ще се пише и за пшеницата, която се ползва за замесване на хляб. Това искат от асоциациите на хлебопроизводителите. За да има хубави самуни, трябва да се пекат от качествено брашно, а качественото брашно се получава само от хубава пшеница, обясни шефката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея няма смисъл да се пише стандарт за качество на хляба, ако няма такъв за пшеницата. Затова преди да започнат разговорите за запазване на рецептата за марките хляб "Стара Загора", "Софийски хляб" и "Добруджа", трябва да се напишат правилата за пшеницата, от която ще се мели брашното, смятат браншовиците.

Оборотът на фолк клуб се увеличил 8 пъти след проверка на НАП в. Новинар

Столичен фолк клуб беше глобен с 10 000 лв. заради деклариран 8 пъти по-нисък оборот от реалния, съобщиха от Националната агенция за приходите. Клубът е отчитал приходи от около 1800 лв. на вечер преди инспекторите да започнат проверките. По непотвърдена информация става дума за столичния фолк клуб „Биад”. В обекта започва и данъчна проверка, която ще изследва дали нарушението се е извършвало системно. Според анализи на приходната агенция 88 на сто от всички дискотеки и развлекателни заведения в страната укриват част или целия си оборот.

Производители на лекарства възразяват срещу по-ниски цени в. Дневник

Промените в наредбите на здравното министерство за лекарствата ще доведат до спиране на производството на много медикаменти, обяви изпълнителният директор на "Актавис" Илия Пашов пред агенция "Фокус". Според него това ще нанесе голям удар върху българската фармацевтична индустрия, като ощетени ще бъдат най-вече пациентите.

Преди две седмици Министерството на здравеопазването публикува на сайта си поправки в наредбата за лекарствата, които държавата плаща изцяло или частично. Целта е да се намалят разходите. Бюджетът на здравната каса и министерството за т.нар. безплатни медикаменти годишно е около 700 млн. лв.

Няма да има по-високи данъци в София догодина, 75 общински полицаи ще следят за реда в. Дневник

Не се предвижда увеличаване на данъците и такса "смет" в София догодина, няма да поскъпва и билетът за градския транспорт. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която отчете пред медиите работата си през първата година на поста.

Общината ще залага на по-високата събираемост и увеличение на средствата по европейски програми със 100 млн. лв.

От началото на следващата година в града ще има общинска полиция. Тя ще пази общинските обекти и ще следи за спазването на наредбите. В 24-те столични района ще работят общо 75 общински полицаи, а общата численост на структурата ще е 110 души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 27.08.22 г.
fallback