fallback

Преглед на печата за 20 ноември

09:00 | 20.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

3.5 км от околовръстното ще струват 46 млн. лева в. Сега

46 милиона лева ще излезе 3.5-километровата отсечка от Околовръстното шосе край жк "Младост". Вчера зам.-министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция Божидар Йотов подписаха договора за финансиране на проекта с евросредства. По Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) ще бъдат отпуснати близо 34 млн. лева, които държавата ще допълни с 12 млн. лева от бюджета. Част от сумата е за отчуждаване на терени.

Изпълнителят вече е известен - това е "Главболгарстрой", която спечели търга за строителство с цена 37.241 млн. лв. без ДДС, което прави над 10 млн. лева за 1 километър. За 2 години ГБС трябва да направи 3.58 км трасе тип магистрала, включително и връзката на шосето със съществуващия надлез при жк "Младост". Без съмнение засега столичният околовръстен път е най-скъпият аутобан в новата история на България.

Пенсионната реформа намалява пенсиите на миньорите в. Сега

Формулата за изчисляване на новоотпуснатите пенсии на военните пилоти от реактивната авиация, на подводничарите, водолазите и на участващите в мисии зад граница няма да се пипа, но за сметка на това за труда, положен под земята, миньорите в бъдеще ще получават по-малко пари за старост, научи "Сега".

Между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване в парламента се планира да се върне старият регламент, според който 1 година специализиран стаж на най-рисковите и натоварващи професии по специалните закони ще се брои за 3 години обикновен стаж и при определяне правото на пенсия, и при изчисляване на размера й.

Темида отряза несебърлии в. Стандарт

Бургаският административен съд отряза несебърлии, които се жалваха от принудителното събаряне на незаконните им постройки.

8 жители на Стария град - Мария Ляхович, Николай Янакиев, Георги Стамков, Александър Стоянов, Георги Кутев, Анастас Куфетов, Радка Куфетова и Симеон Христов оспорваха действията на ДНСК и поискаха от Темида спиране на багерите.

Бием целия ЕС по контрабандни цигари в. Стандарт

В митниците ще завършим годината с това, което сме обещали, че ще се изпълни, със 100% в приходната част. През ноември забелязваме, че въпреки растежа на икономиката, потреблението не се покачва. Явно българските граждани са предпазливи и не смеят свободно да харчат спестени средства, но въпреки това, аз смятам, че за тази година няма никаква опасност от неизпълнение на приходната част. Това каза пред БНТ директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

В България са задържани 80 милиона къса контрабандни цигари, а всички останали страни в ЕС събрани заедно не могат да достигнат това количество. Това показва, че България е сериозен партньор в ЕС и това предотвратява сериозни финансови загуби и в другите европейски страни, каза още Ваньо Танов.

Дефицитът на НОИ нараснал 22 пъти за 11 г. в. Новинар

Дефицитът в социалното осигуряване е нараснал 22 пъти през последните 11 години. Това показва анализът на Министерството на финансите, изготвен през септември с цел да подпомогне дебата за пенсионната реформа.

Трансферът от държавния бюджет за покриване на недостига на средства от 90 милиона лева през 2000 година е достигнал над 2 милиарда лева през 2010 година. В анализа се прогнозира дефицитът в пенсионната система да достигне 6,5 процента от брутния вътрешен продукт през тази година.

Сметната палата ще може да проверява и търговски дружества в. Новинар

Сметната палата ще може да одитира вече и търговски дружества. Това решиха депутатите при гласуването на закона за Сметната палата. Това ще важи обаче, ако държавата или дадената община имат над 50 процента от капитала. Одит от палатата ще могат да правят и на онези юридически лица, които имат задължения, гарантирани от държавата.

Депутатите промениха и структурата на управлението на одитния орган. Той вече няма да се управлява от колективен орган, а еднолично от председател и неговите двама заместници. Мандатът, за който те ще се избират от Народното събрание, бе намален от 9 на 6 години. Заместниците ще се са със 7-годишен мандат. Палатата ще има и консултативен съвет.

Синдик беше арестуван заради поискан подкуп в. Дневник

Антимафиоти арестуваха синдик, поискал подкуп.

Задържането му станало, след като собственик на кюстендилска фирма, обявена в несъстоятелност, подал жалба, че назначеният от съда синдик Борис Борисов му поискал 15 000 лева. Парите били поискани с цел имуществото на фирмата, която имала задължения около 100 000 лева, да не бъде разпродавано на ниски цени.

Синдикът е заплашил, че ако не му бъдат дадени 15 000 лева, той ще разпродаде на безценица активите на кюстендилското дружество и няма да изпълни задачите, които са му поставени по ликвидацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 01.09.22 г.
fallback