fallback

С. Дянков: Икономиката ще се движи от износа през следващите години

Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност ще бъдат приоритет за бизнеса, твърди финансовият министър

14:30 | 19.11.10 г. 3

През следващите няколко години експортно ориентираните отрасли ще движат икономиката, а държавите в Европа с икономики, основани на износа, се развиват най-бързо в момента. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на лекция в Пловдив, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Българската икономика също върви в тази посока, а износът до момента е нараснал с около 40 на сто на годишна база. За някои региони като Близкия Изток и Латинска Америка износът ни расте с между 70 и 80 на сто, каза финансовият министър. Според него, това означава, че България се завръща на традиционни в миналото пазари с висок потенциал.

Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност ще бъдат основен стимул за развитието на бизнеса и икономиката през следващите години и затова те са приоритет на правителството, посочи още министър Дянков.

Като най-перспективни експортни отрасли в България той открои фармацията, ИТ-сектора и земеделието, както и някои сегменти на туристическия сектор. Културно-историческият и поклоническият туризъм създават 5-6 пъти по-голяма печалба в сравнение с масовия туризъм, по думите на Дянков.

Фокусът на правителството върху тези туристически сегменти означава повече средства за археология и реставрация на културно-исторически обекти с национално значение и тези инвестиции ще имат сериозен ефект върху икономиката, прогнозира още финансовият министър.

Той открои и потенциала на лозаро-винарския сектор, съчетан с националната кухня, които значително могат да стимулират ръста в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 05.09.22 г.
fallback