fallback

Консултанти препоръчаха съкращения само в краен случай

Основен проблем на българските и гръцките фирми е междуфирмената задлъжнялост, смятат консултанти

18:05 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

По време на икономическа криза много от фирмите при реализация на своите намерения за развитие избират проекта с най-ниска цена, а това не винаги е най-важното, каза по време на българо-гръцки икономически форум в София Мария Шишкова, председател на Българската асоциация на управленските консултантски организации. По думите й би трябвало да се мисли в перспектива за ползите, които са по-важни от конкретната цена на даден проект.

Тя посочи, че сега много от финансовите организации, които ползват консултантски услуги, го правят главно в насока управление на риска или избягване на риска.

Сега основните трудности, които изпитват българските и гръцките фирми, са сходни и една от тях е високата междуфирмена задлъжнялост, каза в презентацията си по време на форума Теодорос Полидорос, изпълнителен директор на българското поделение на гръцката консултантска фирма ICAP. В тази връзка фирмите търсят консултации относно кредитния риск, управление (намаление) на разходите и начини за привличане на капитал.

Консултантът коментира, че по време на криза с цел намаление на разходите много фирми отиват към съкращаване на персонала, което обаче не винаги е добро решение и до него би трябвало да се стига в краен случай. По думите му именно консултантските фирми биха могли да открият и други резерви за намаление на разходите в дадена фирма, без да се намалява персонала.

Отпускането на кредити от банките продължава да е затруднено, но в България бизнесът би могъл да използва за реализирането на свои проекти евросредства по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“, което е особено важно по време на криза, смятат още от консултантската фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 20.08.22 г.
fallback