fallback

Първанов: Гръцките инвестиции в България достигнаха 3 млрд. евро

Икономическата криза не се е отразила съществено на търговския оборот между двете страни, коментира президентът

13:15 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преките чуждестранни инвестиции на гръцки фирми в България за последните 15 години вече са общо около 3 млрд. евро, което прави страната един от най-големите чуждестранни инвеститори у нас. Това каза президентът Георги Първанов при откриването на българо-гръцки икономически форум в София днес, организиран от Българската търговско-промишлена палата и гръцкото посолство у нас.

На форума присъства и гръцкият президент Каролос Папуляс, който от вчера е на официално посещение в България.

Първанов отбеляза, че Гърция е един от най-добрите и трайни търговски партньори на България и дори икономическата криза не се е отразила съществено на търговския оборот между двете страни.

Освен това се очаква общият брой на туристите в двете посоки през тази година да е по-висок от този през последните години. България успя да запази финансова стабилност в условията на криза, което я прави привлекателна за инвестиции, посочи Първанов.

По думите му вчера с гръцкия президент са обсъждани различни възможности за сътрудничество между двете страни, като сферите са били търговия, енергетика и други. Първанов отбеляза, че поради географското положение на двете страни има шанс през нашите територии да минат важни трасета за пренос на петрол и газ, създаващи сигурност на доставките не само за двете страни, но и за Европа.

„Отделно от това е газопроводът „Южен поток“, който освен че увеличава сигурността на доставките, има и социален ефект поради създаването на заетост“, каза още Първанов.

Гръцкият президент Папуляс каза при приветствието си към бизнеса, че през последните години отношенията между България и Гърция са направили качествен скок и двете страни са станали стратегически партньори. Той също изтъкна значението на големия търговски оборот между двете страни и отбеляза присъствието на гръцки фирми в България от много области като търговия, хранителни стоки, финанси, строителство, консултантски услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
fallback