fallback

МФ: Нужни са спешни мерки за гарантиране ефективността на пенсионната система

Трябва да се промени начинът на мислене и да се повиши общественото доверие в пенсионната система, смята заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева

17:02 | 16.11.10 г.

Необходими са спешни ключови мерки, за да се гарантира по-висока ефективност и фискална устойчивост на пенсионната система, каза заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева днес на семинар за пенсионната реформа в България, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Според нея основната цел на реформата е постигането на баланс между приноса на всеки един осигурен български гражданин и ползите от пенсионната система. „Трябва да се промени начинът на мислене и да се повиши общественото доверие в пенсионната система, която трябва да е гарант за правата на гражданите, че тяхното участие на пазара на труда и приносът им ще бъдат отчетени”, каза още Боряна Пенчева.

Тя припомни основните направления на реформите в пенсионната система, които са в посока на усъвършенстване връзката между размера на вноските и пенсиите, както и за подобряване представянето на втори и трети стълб на пенсионната система, като се гарантира балансирана диверсификация на пенсионните вноски от втория стълб и се стимулира участието на хората и в трите пенсионни стълба.

Зам.-министър Пенчева направи паралел със ситуацията в другите страни-членки на ЕС. „Излизайки от кризата всички страни прилагат тежки реформи в сектори като пенсионна система, образование, здравеопазване, съпроводени от съкращаване на държавни разходи”, каза Пенчева.

Според Емануеле Балдачи, ръководител на техническа мисия на Международния валутен фонд за пенсионната реформа в България, проведена в периода 13-25 октомври, дори в страни с добро макроикономическо положение като България, трябва да се предприемат реформи.

Като важна мярка в тази посока МВФ препоръчва да се ограничи дефицитът в пенсионната система. Освен това Балдачи препоръча на правителството законодателни промени по отношение на условията за придобиване право на пенсия, увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Пенсии”, постепенно увеличаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране, увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондовe, и ограничаване на ранното пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 03.09.22 г.
fallback