fallback

Tрайчо Трайков: HSBC е избрана за консултант на проекта "Белене"

Най-чувствителният момент от споразумението Южен поток е достъпът на трети лица до тръбата, обясни министърът

13:37 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банка HSBC е избрана за консултант по проекта за АЕЦ "Белене", съобщи пред журналисти енергийният министър Трайчо Трайков, съобщава Dnes.bg.

През последните дни въпросите около проекта за атомната електроцентрала станаха особено актуални. Причина за това е посещението на руския премиер Владимир Путин, на което бяха обсъдени енергийните проекти на България и в рамките на което бе подписано споразумението за Южен Поток.

Министър Трайков обясни, че споразумението между акционерите по проекта "Южен поток" е написано по начин, който изцяло е съобразен с европейското законодателство. По думите му най-чувствителният момент от него е достъпът на трети лица до тръбата, които не са акционери.

Министърът цитира запис от акционерното споразумение, според което смесената компания ще поиска от ЕС дерогация (изключение) от абсолютното задължение, фиксирано в третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, да се дава достъп на трети лица до тръбата.

Министърът поясни, че когато се иска подобно изключение, това означава, че ЕК ни позволява 50, 60 или 70% от капацитета на тръбата да ги имаме резервирани, а останалите 20-30-40 процента да бъдат на напълно либерализиран принцип.

Проблемът идвал от това, че в междуправителственото споразумение от 2008 г. е записано, че 100 процента от капацитета ще бъде на акционерите на проектната компания по "Южен поток", уточни министърът.

Поради това, че при посещението на руския премиер Владимир Путин това не е било обект на разговори, двете страни са се споразумели то да бъде обект на допълнителни разговори.

Министърът каза, че междуправителственото споразумение в случая не пречи за изпълнението на проекта, след като тръбата оперира по европейски правила.

Вижте повече информация за проектите Южен поток и АЕЦ Белене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
fallback