fallback

Кристалина Георгиева: Трябва ни реформа в администрацията

На страната ни са необходими и повишаване на конкурентоспособността на икономиката, публични инвестиции в пътища и развиване на високоскоростен интернет, каза еврокомисарят

13:07 | 16.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Излизането от икономическа криза може да се сравни с каране на автомобил в мъгла и когато някой няма достатъчно опит е добре да се залепи към колата пред него. Такъв пример даде българският еврокомисар Кристалина Георгиева в изказването си по време на провежданата днес в София годишна среща на правителството и бизнеса.

Георгиева коментира, че на България е необходима реформа в администрацията, повишаване на конкурентоспособността на икономиката, публични инвестиции в пътища и развиване на високоскоростен интернет.

Георгиева даде пример с Швеция като страна, справяща се много добре с излизането от кризата. Въпреки че там данъците са високи, страната е направила данъчна реформа, благодарение на която цели постигане на икономически растеж от над 4% догодина.

Еврокомисарят посочи, че правителството на Швеция е заложило на повишаване на заетостта на населението. Един от способите за това е стимулирането на квалифицирани работници на възраст над 60 години. Като други положителни примери за излизане от кризата тя посочи Латвия и Словакия, където, освен фискална, е направена и структурна реформа.

„Не е много правилно да се залепим при излизане от кризата към колата пред нас, защото това би могло да е например Ирландия, а видяхте какво се случи с нея“, отговори премиерът Борисов на изказването на Георгиева по време на форума. Той припомни, че „едно е да се возиш, а друго е да караш колата“ и освен това, според него, шофирането в мъгла е много меко сравнение.

На форума Борисов отново критикува някои от действията на предишното правителство, включително и това, че в договора за строителството на АЕЦ Белене не е била включена пълната цена на проекта.

Относно провежданите в последните дни протести на граждани в Несебър и други селища срещу събарянето на незаконните постройки Борисов каза, че това е „сълзлива работа и законът трябва да се изпълнява“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 02.09.22 г.
fallback